През последните три дни сънародниците ни там са подложени на

...
През последните три дни сънародниците ни там са подложени на
Коментари Харесай

Трагичен разказ от войната – този път от българския квартал в град Николаев

През последните три дни сънародниците ни там са подложени на засилени съветски набези

Пореден драматичен роман от войната – този път от българския квартал Търновка в град Николаев – в южната част на Украйна. През последните няколко дни съветските войски бомбардират интензивно жилищния квартал и към този момент има жертви – терновски българи. Ясен Дараков от „ BG VOICE” се срещна с тях.

Николаев е стратегически ситуиран град – сред Херсон, който към този момент е под съветски надзор и Одеса - преодоляването на този регион по Черно море е основно в проектите на Путин. Нашите сънародници там описват, че през последните три нощи, са под мощен обстрел на мощните съветски ракети „ Смерч “ и танкови залпове.

Туле Волчев е осмо потомство българин, роден в Украйна. Никога не си е представял, че ще преживее война. Но снарядите от последните дни го принуждават да изтегля дамата и децата си към България.

„ Пълна къща с деца, три деца и майка, балдъза, жена, всички. Ние бяхме зад две стени. Обаче от гърмеж и последвалата ударна вълна, ние всички паднахме. Те стреляха със Смерч- огромни крилати ракети. И по този начин имаше към шест страшни гърмежи, от които се изпочупиха прозорците. Вратите хвърчаха”, споделя той, представен от.

„ На чичо Владо, българин, всичко му е разрушено. Паднал снаряд в гаража му и всичко е разрушено. Отсреща пък влетял снаряд напряко в къщата. Два огромни снаряда паднаха пък в различен двор на къща”, споделя още той.

Освен разрушените домове на стотици българи в Търновка, към този момент има данни и за един погубен от съветските снаряди.

„ На 7-ми март българин почина в къщата си, беше заровен жив. Снощи беше страшна бомбардировка, цяла нощ къщите в селото се люлееха. Майка ми сега е там”, споделя още.

За в този момент не е ясно дали има други жертви от снощните бомбардировки. Но Туле споделя, че няма да дадат земята си без пердах. Той е част от доброволната териториална защита и евентуално ще се причисли към отряда в Болград – столицата на бесарабските българи в Украйна.

„ Не, няма да дадем земята си. Ние сме свободни хора. Искаме да живеем в свободна страна. Искаме демократична страна”, добави той.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР