През последните три дни хиляди хора протестираха срещу противоепидемичните мерки

...
През последните три дни хиляди хора протестираха срещу противоепидемичните мерки
Коментари Харесай

Конвой на свободата, но с нацистки символи. Как Канада се бунтува срещу мерките за пандемията

През последните три дни хиляди хора стачкуваха против противоепидемичните ограничения в канадската столица Отава. В петък в града дойдоха стотици водачи на камиони, част от по този начин наречения "Конвой на свободата ". Те стачкуваха против новото условие за цялостна имунизация при прекосяването на границата сред Съединени американски щати и Канада.

Към тях в канадската столица се причислиха и хиляди съперници на рестриктивните мерки, някои от които развяваха флагове с нацистки и други крайнодесни знаци.
 Шествието от камиони минава покрай постройката на кандския парламент в Отава, 29 януари 2022.
На 15 януари Канада вкара нови правила за водачите на товарни коли, влизащи в страната през границата със Съединени американски щати. Те би трябвало да са изцяло имунизирани, в противоположен случай подлежат на 14-дневна карантина.

Мярката стана мотив за митинг на част от трансграничните водачи, които проведоха шествие под името "Конвой на свободата ". То пътува една седмица из Канада и в петък дойде в столицата Отава, където прерасна в митинг с по-широки претенции, ориентирани против премиера Джъстин Трюдо и ограниченията като цяло.

Демонстрациите минаха спокойно, само че локалните управляващи показаха терзания, че митингите са привлекли последователи на крайнодесни и расистки идеологии.
 Демонстрант носи знамето на Конфедерацията пред постройката на Народното събрание в Отава, 29 януари 2022.
Кадри от демонстрациите демонстрираха флагове със свастики и други нацистки знаци, както и знамена на Конфедерацията, които редица крайнодесни организации употребяват като знак за расово предимство. Близо до постройката на Народното събрание беше снимано и знаме на крайнодясната организация Three Percenters, която предходната година беше оповестена от канадското държавно управление за терористична.

Местната полиция заяви, че проверява оскверняването на Националния боен мемориал, както и други престъпни прояви.

"Свободата на словото и свободните събирания са съществени за демокрацията, само че нацистките и расистки знаци и оскверняването на военни монументи не са ", разяснява канадският министър председател Трюдо.
 Стотици камиони и хиляди протестиращи блокираха центъра на Отава, 29 януари 2022.
От опозиционната Консервативна партия осъдиха вандалските и расистки прояви, само че поддържаха настояванията на протестиращите за анулация на ограниченията. Според консерваторите изискването за наложителна имунизация на трансграничните водачи води до проблеми с доставките на хранителни артикули от Съединени американски щати.

Според формалните данни 90% от всички трансгранични водачи в Канада са изцяло имунизирани, а транспортният министър на страната разяснява, че наложителната имунизация не се е отразила на трафика сред Съединени американски щати и Канада. Делът на имунизираните измежду канадското население пък е 78%.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР