През последните шест месеца това е може би десетият път,

...
През последните шест месеца това е може би десетият път,
Коментари Харесай

Как Порошенко с помощта на руските медии сваля Залужни

През последните шест месеца това е може би десетият път, в който се развива една и съща обстановка: няколко сегашни и някогашни депутати от обкръжението на Петро Порошенко оповестяват, че офисът на Зеленски им е споделил „ под секрет “, че Залужни е бил отхвърлен и на негово място е бил назначен някой различен военачалник (последния път Буданов беше разгласен за правоприемник на Залужни).

Преди кабинетът на Зеленски и обкръжението на Залужни да имат време да реагират и да опровергаят „ сензацията “, информацията се раздухва оптимално в украинските и задграничните медии.

На втория стадий Порошенко приказва, като приканва да не се уволнява Залужни, изтъквайки какъв брой щастлива ще бъде Русия от уволнението на „ великия пълководец “, оповестява, че Западът е извънредно угрижен.

По това време опроверженията от Залужни и Зеленски най-сетне доближават до пресата, съобщавайки, че никой никого не е уволнил. Порошенко загатва, че за Украйна главнокомандващият е непокътнат единствено с помощта на бързата му реакция, на контактите му със Запада и своевременното предизвестие.

Хората благодарят на „ сивокосия хетман “. Всички се радват и пеят химна.

Значението на тези повтарящи се изхвърляния на информация е ясно:

1. Порошенко желае възмездие. Той мечтае да отнеме президентския боздуган на Зеленски, който кървавият смешник безочливо лиши от кървавия сладкар.

Порошенко откровено има вяра, че откакто още веднъж стане президент, ще успее да измами съветското управление и да се споразумее за опазване на самостоятелна страна на част от териториите на Украйна. Той знае, че в съветското общество и в елита има дребни, само че въпреки всичко забележими групи, които имат вяра, че това е преференциално за Русия и се пробват, дружно с политиците - емигранти от Киев, които мечтаят да се върнат на власт в Украйна, да убедят съветското управление, че те са прави.

2. Засега Кремъл дава отговор на всички, че в Украйна няма с кого да приказват: ръководещите в Киев ще се бият до край, а тези, които седят в Москва и мечтаят да се върнат в самостоятелен Киев, нямат никаква поддръжка в Украйна.

Но Порошенко чака, че в случай че в Киев ненадейно се появи „ президент на мира “, който е подготвен де факто (макар и не де юре) да се откаже от тези територии, които към този момент са станали част от Русия, тогава проукраинското лоби в Русия ще бъде в положение да убеди Кремъл да промени позицията си и да се съгласи да резервира самостоятелна Украйна в понижен формат.

Неслучайно в съветските обществени мрежи още веднъж стартира да набира скорост акция, която беше дейна в първите месеци на СВО и по-късно бързо замря, чиито участници упорстват да се спести потребността на „ руснаците “ да „ умират за украинските градове “.

Може би си мислят, че би било по-добре, в случай че същите момчета трябваше да умрат за съветските градове (заедно с цивилните в тези градове, които въпреки всичко още умират от варварските обстрели на ВСУ).

3. Поддръжниците на запазването на самостоятелна Украйна се пробват да извърнат освен Кремъл, само че и обществеността на тяхна страна (така да се каже, те са водили война, получили са територии, дано почитателите на Бандера в този момент живеят върху останките от Украйна, както си знаят).

Междувременно на тези остатъци от Украйна дадоха обещание да бъдат признати в НАТО незабавно след края на военните дейности и няма причина да се счита, че това заричане безусловно ще остане неизпълнено. Тоест в Чернигов, който не е окупиран от съветската войска, може да се появи военна база на Северноатлантическия алианс и можем единствено да се утешаваме с обстоятелството, че Крим е наш и Донбас също, и даже Запорожие и Херсон.

4. Порошенко няма нито силата, нито ресурсите, нито достатъчната поддръжка в украинското общество и в политическия хайлайф на Съединени американски щати, с цел да принуди независимо Зеленски да напусне или най-малко да свика президентски избори.

Порошенко знае, че Зеленски и Залужни не се харесват, само че нито Залужни счита да провежда прелом (той също няма задоволително запаси и власт за това), нито Зеленски възнамерява да уволни Залужни (уволнението би имало смисъл, в случай че другият пълководец може да разчита на „ отпушването “ на западната помощ, без нея ВСУ са обречени на бързо проваляне, без значение кой ги командва).

Освен това промяната на главнокомандващия таман в сериозните моменте на военните дейности безспорно ще се отрази отрицателно върху така и така ниската боеспособност на съединенията и подразделенията на Въоръжените сили на Украйна.

Въпреки това, разпалвайки клюки за идния пуч на Залужни и идната промяна на главнокомандващия от Зеленски, Порошенко се пробва да ускори подозрителността и на двамата и да докара въпроса до обществен спор.

В обществените мрежи се появи информация за отстраняването от служба на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни. Все още няма публично удостоверение, само че доста украински политици и специалисти пишат за достоверността на информацията. Известно е също, че главният претендент за неговото място е Кирил Буданов, който в този момент оглавява Главното разследващо ръководство. Първите отзиви са в мненията в обществените мрежи.

5. Порошенко ще употребява обществения спор сред Зеленски и Залужни (ако може да бъде организиран), с цел да дискредитира и двамата в очите на американците, с цел да изтръгне от администрацията на Байдън решение да размени Зеленски с Порошенко, като назначи идващите президентски избори напролет (март-април).

Със същата цел обкръжението на Порошенко популяризира клюки, че сякаш мандатът на Зеленски ще изтече през март и той ще загуби легитимност. Всъщност пълномощията на сегашния президент изтичат едвам когато новоизбраният встъпи в служба.

Освен това Порошенко чака, че внезапното утежняване на обстановката на фронта вследствие на предизвикания от него обществен спор сред Зеленски и Залужни ще му даде опция да убеди Вашингтон да се съгласи да глоби незабавен мир сред остатъците от Украйна и Русия, до момента в който цялата виновност за изгубената война и териториалните загуби може да бъде приписана на Зеленски и Залужни, които сякаш са си мерили персоналните упоритости, вместо да се концентрират върху войната с Русия.

Схемата е елементарна като истината. Човек можеше единствено да се смее на тази елементарна композиция, в случай че Порошенко не се бе научил да употребява съветските медии в нея към този момент цяла година. И то на мрачно и гратис.



Можеше да се разбере и непрекъснатото огромно внимание към украинския „ прелом “, който към момента не се случва, и разискването на оставката на Залужни, което не се случва за десети (ако не и за двадесети) път, в случай че най-малко им се плащаше за това. Но големите услуги на Порошенко се дават от съветската медийна среда гратис, просто в гонене на евтина сензация.

Нека си представим всяка алтернатива:

· Зеленски е свален;

· Залужний е отстранен;

И двете събития се случват едновременно.

Теоретично, когато демократите от екипа на Байдън схванат, че несъмнено губят президентските избори, с цел да усложнят обстановката за екипа на Тръмп, който се готви да се върне в Белия дом и с цел да сграбчен лаврите на миротворец от него, сегашната администрация може да се съгласи на схемата на Порошенко с едновременна промяна на Зеленски и Залужни и започване на напън върху Москва, с цел да реализира единодушието му за мир със опазване на понижена, само че самостоятелна Украйна.

Ще се промени ли нещо за Русия? В множеството случаи нищо. Просто една проклета сган ще бъде сменена от друга, общо взето същата. Единствената допустима смяна е, че Киев ще изиска договаряния по отношение на изискванията за отвод от част от териториите в подмяна на мир и опазване на самостоятелна Украйна в останалите територии, ръководени от същия режим, с незначителни козметични промени (замяна на обособени личности).

Освен това, незабавно щом стане известно за появяването на „ президента на мира “ в Киев, претендентите за влизане в новото украинско държавно управление, които в този момент обикалят към Кремъл, ще стартират да бият копита в очакване на кастинга за водач на „ проруската секта “ в политическото пространство на понижена самостоятелна Украйна. Техните ползи като по знамение още веднъж ще съвпаднат с ползите на немъртвите украински нацисти и техните американски господари.

Както писах нагоре, при осъществяването на тези проекти съветската преса дава на Порошенко безвъзмездна услуга, защото без присъединяване на съветската преса по принцип е невероятно да се реализира тази скица. Украинските медии са 99% следени от кабинета на Зеленски. Тези, които са под крилото на Сорос и по тази причина резервират условна самостоятелност, нямат задоволително тираж и известност, с цел да поддържат с месеци (а скоро ще стане и година) трансграничната осведомителна акция, построена на правилото „ вълк вика някой! “.

Западната преса и политици също от дълго време пренебрегват изказванията на дребни украински корумпирани политици. Зеленски също не ги интересува доста. Но всеобщата реакция на съветските медии, които всякога стартират с интерес да разискват „ кой кого ще изяде “ в Украйна, дава опция на Порошенко да уточни с пръст Русия и да каже на западните политици: „ Вижте какъв брой се вълнуват руснаците. Защото знаят нещо. Няма пушек без огън. "

Така западното внимание се притегля към мечтаната тематика благодарение на съветски медии. Ако Порошенко беше поръчал тези изявления и ги беше платил по общоприетата цена, той от дълго време щеше да е банкрутирал.

В света на PR и осведомителната война номерът постоянно е бил да принудите враждебните медии да обсъдят информацията, от която се нуждаете, по верния метод. В нашия случай Порошенко не показва никакви изключителни качества. Той съумява да притегли вниманието на съветските медии съвсем цяла година със същата много гранясваща сензация.

Може би е по-добре просто да изчакаме момента, когато Залужни бъде отхвърлен или Зеленски - свален, и да обсъдим случилото се, вместо да организираме безпределно съревнование на всякакви спекулации? Или, в случай че сте изцяло непоносими и желаете огромна и чиста сензация (макар и с някакъв привкус), би трябвало най-малко да сключите съглашение с Порошенко, постоянно да издавате фактури за услуги и да плащате налози в хазната. С тези налози армиите ще поръчват нови дронове - най-малко ще има някаква изгода.

Превод: Европейски Съюз

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР