През последните шест месеца има съществен напредък в охраната на

...
През последните шест месеца има съществен напредък в охраната на
Коментари Харесай

Денков от Берлин: Пазим добре границата на Европа

През последните шест месеца има значителен прогрес в защитата на българо-турската граница. Това се дължи както на нашите старания, по този начин и на помощта от заинтригувани европейски страни като Австрия и Германия, съобщи в Берлин министър председателят акад. Николай Денков. Той беше на къса аудиенция в немската столица по покана на канцлера Олаф Шолц.

Министър-председателят показа ролята на България в кооринирането на битката с трафикантите на мигранти на европейско равнище с присъединяване на Европол и Фронтекс.

Като положителен резултат той уточни доста по-големия брой мигранти, които не са позволени на територията на Европейския съюз (ЕС), както и на хванатите вътре в страната по отношение на предходния интервал. Освен това България оборудва механически границата с нови камери и дронове, поръчани са огромно количество високопроходими коли, които да улеснят работата на патрулите.

„ В момента обстановката е много по друга от преди време. Затова сме поканили немски, австрийски и холандски граничари да дойдат да видят на място и, в случай че желаят, да вземат участие в защитата дружно с българските си сътрудници. Ние сме отворени за всякакво съдействие за отбрана на външните граници на Европейски Съюз “, сподели акад. Денков.

Той се базира на формалната статистика, която демонстрира, че делът на мигрантите, които стигат до Германия, Австрия и Централна Европа през България, е  доста дребен по отношение на тези, които идват в Западна Европа през Средиземно море.

Българският министър председател и неговият хазаин са единомислещи, че би трябвало да се постави извънреден фокус върху отбраната на външните граници на Европейски Съюз и да се помогне на страните, които са подложени на максимален напън.

„ Защото в случай че не успеем да задържим този приток на мигранти на ниско равнище, всички вероятни разновидности за преразпределение вътре в Съюза няма да решат въпроса. Просто ще отсрочват и преразпределят казуса от една в друга страна “, уточни акад. Денков.

„ България и Германия са доста надеждни сътрудници, съдружници и другари “, акцентира немският канцлер. Германия напълно поддържа приемането на България като пълновръстен член на Шенгенското пространство и ще застъпва тази позиция и пред европейските сътрудници. Олаф Шолц похвали започнатите промени в правосъдната система в нашата страна, „ тъй като правовата страна е едно от най-важните постижения на Европейския съюз “.

Канцлерът особено благодари на българския министър председател за позицията на България във връзка с войната в Украйна и акцентира значимата роля на страната ни за обезпечаването на транспортни коридори за експорт на украинско зърно през Черно море.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР