През последните шест месеца българският премиер Бойко Борисов е игнорирал

...
През последните шест месеца българският премиер Бойко Борисов е игнорирал
Коментари Харесай

Борисов вече не желае да се вижда с Репортери без граници

През последните шест месеца българският министър председател Бойко Борисов е пренебрегнал всички опити за определяне на контакт от страна на " Репортери без граници ". Международната организация, която слага България на 111-то място по медийна независимост в света, е подарила на Борисов своя проект по какъв начин да се създадат медиите в страната по-свободни. Оттогава до момента " репортерите " не могат да открият контакт с българския министър председател.

" България е сборен облик за проблемите със свободата на пресата в Европейски Съюз и Балканите ", разяснява Павел Салай, който е координатор на " Репортери без граници " за Европейски Съюз и Балканите. Той приказва по време на интернационалната конференция, отдадена на казуса с медийната независимост в България, проведена от EURACTIV и " Алианса на социалистите и демократите " в Европейския парламент.

Павел Салай подсети, че през 2019 година България е подписала Партньорството за информация и народна власт, която би трябвало да подсигурява свободата на изразяването в световен проект. Въпреки това свободата на медиите в България продължава да се утежнява, а българското държавно управление няма воля да усъвършенства ситуацията, сподели Салай.

През декември миналатата година генералният секретар на " Репортери без граници " Кристоф Делоар се след тригодишни опити да се реализира сходна среща. Той прикани Борисов да изиграе " историческа роля " и да покаже " действителна воля за възстановяване на медийната обстановка " в страната. Още на тази среща организацията сложи въпроса с определения нов основен прокурор Иван Гешев, чийто изказвания по адрес на медии будят паника, както и че тормозът над медиите, осъществяван посредством законови механизми, може да се ускори.

" Репортери без граници " са поискали пътна карта за решение на тежкия проблем с медийната среда и отбраната на публицистите. В отговор Борисов предложения организацията да напишат такава пътна карта.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР