През последните седмици се наблюдава бум на вирусните инфекции. А

...
През последните седмици се наблюдава бум на вирусните инфекции. А
Коментари Харесай

Кунчев: Коктейл от вируси тормози българите в последните седмици

През последните седмици се следи взрив на вирусните инфекции. А пациентите все по-често стигат до лекарските кабинети не поради един, а поради композиция от няколко вируса. Но към момента у нас няма непознати варианти, съобщи основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев пред Нова тв.

По думите му макар че към момента случаите на грип са малко, има взрив при респираторните, аденовирусите и пневмониите. Не са изключения и затрудненията при деца.

С всеки минал ден пациентите пред кабинетите стават от ден на ден, регистрират персоналните лекари. Това са най-вече възпитаници и млади родители.

" Има от всичко по доста. Има доста аденовируси, за жалост риновируси, Коронавирус. Освен това има много микоплазмени пневмонии, което не е толкоз постоянно срещано други години. Доста херпангини, коксаки вируси, варицела и скарлатина ", изброи доктор Захаринка Гочева.

Сред всички тези вируси обаче няма нови и мистериозни, увери доцент Кунчев. Той изясни, че тъкмо противоположното - нападат добре познатите, само че забравени около Коронавирус пандемията вируси.

" По данните досега мисля, че нямаме нов вирус. Случващото се в Китай е подем на малко позабравени други причинители, които игнорирахме около Коронавирус пандемията. Става въпрос за познати болести – микоплазмени пневмонии, аденовирус, респираторен вирус и някои от новите грипни вируси. Коктейл, който е присъщ за сезона, и когато го поставите в условия на хора, които 2-3 години са били под изолираност, е обикновено да има висока заболеваемост ", посочи Ангел Кунчев.

Има и много странни комбинации - да вземем за пример ковид с варицела, Коронавирус с аденовирус, херпангини и инфектиране на ушите. Очакванията са при започване на идната година случаите на грип да тръгнат стремително нагоре.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР