През последните седмици няколко български предприятия са затворили поради високите

...
През последните седмици няколко български предприятия са затворили поради високите
Коментари Харесай

Домусчиев: Цената на тока започна да затваря предприятия

През последните седмици няколко български предприятия са затворили заради високите цени на тока. Причината са ТЕЦ-овете „ Марица Изток “ 1 и 2, които продават електрическата енергия си на прекомерно високи цени, както и прекомерно доста и високи като размер такси, които се начисляват към цената на тока. Това сподели в ефира на „ Канал 3 “ ръководителят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев.

„ По цена на тока България към този момент не е конкурентоспособна, цените са убийствени и скоро ще се покачат и за битовите клиенти. Продължаваме да сме подвластни от държавната енергетика и от всички към този момент подписани от разнообразни държавни управления контракти. Те дефинират цената на електрическата енергия през днешния ден. В този бранш има тежък картел на държавно ниво, в основата на който е НЕК. Няма никакви промени, никой от енергийното министерство, с изключение на да приказва, не е направил нищо за промени “, съобщи Домусчиев.

По думите му на избрани компании, в тъкмо избрани часове, се продава електрическа енергия на доста ниски цени и тези компании може да имат политическо застъпничество.

Председателят на КРИБ даде за образец като облагодетелствани компании сдруженията зад ТЕЦ-овете „ Марица Изток “ 1 и 2. Той ги съпостави със сходната като потенциал гръцка енергийна централа Agios Dimitrios. И българските, и гръцкото, сдружения имат конфигурирана мощ от 1600 мегавата, сходна технология на произвеждане и употребяват въглища със сходна калоричност.

„ В Топлоелектрическа централа „ Марица Изток “ 2 работят 2405 чиновници, без да броим футболния тим. В гръцкото сдружение са наети 550 чиновници и имат 120 сезонно заети служащи. Персоналът на мините пък е 2500 при Agios Dimitrios и 7300 в Топлоелектрическа централа „ Марица Изток “ 2 “, сподели Домусчиев. Той сподели, че няма по какъв начин българските сдружения да бъдат накарани да съкратят личния състав си, само че е неотложно да създадат промени и да усъвършенстват производството си, тъй като въпреки те да не са на загуба, нямат и облага. Самите ТЕЦ-ове пък работят на голяма загуба. Положението се утежнява от новата политика на Европейски Съюз за отделянето на излъчвания и продаването на квоти, заради която американските централи натрупат стотици милиони евро загуба. Според Домусчиев тези пари ще бъдат платени от българските промишленост, данъкоплатци и битови консуматори.

„ Ще ги платим посредством нови екзотични такси, които ще се опитат да ни сервират. Не е дребна таксата от 37 лева „ Задължения към обществото “, която плащаме поради минали провинения на страната при предходни държавни управления – за договорите с Топлоелектрическа централа „ Марица Изток “ 1 и 2, за фотоволтаиците, за вятърните централи и така нататък “, съобщи ръководителят на най-голямата работодателска организация в страната и посочи, че таксата се начислява към всеки един мегаватчас електрическа енергия, изразходена от фирмите и бита.

Домусчиев сподели още, че цената на тока за предприятията към този момент е поскъпнал с 350% и че това следва да се случи за жителите от 1 юли 2019 година При сегашните междинни цени на електрическата енергия това ще е повишаване с 30-40 лева Това ще докара до доста повишаване на стоките и услугите, което фирмите няма да могат да компенсират с задоволително покачване на заплатите.

Председателят на КРИБ напомни, че преди две седмици работодателите се срещнаха с Бойко Борисов, с цел да обсъдят високите цени на тока. Тогава министър председателят е упълномощил на енергийния министър Теменужка Петкова да направи нещо за решение на казуса, само че тя не е направила нищо до момента.

„ 350% растеж на цените на електрическата енергия, редица фабрики стопираха работа и никой не го вълнува какъв брой хора ще останат на улицата. Високи са и таксите за достъп и транспорт, такса леден запас към този момент няма съвсем на никое място в Европа, таксите на БЕХ за въглищните централи също са високи “, сподели Домусчиев, добавяйки, че КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП разискват за по кое време да изискат нова среща с Борисов по тематиката.

Наред с високите цени на тока, Домусчиев уточни като различен огромен минус на България дефицита на добре квалифицирани експерти. Именно тези две неща най-вече отхвърлят задграничните вложители да влагат в страната. За решаването на казуса с фрагментите той сподели, че КРИБ от дълго време развива планове в дуалното обучение, само че добави, че това в сегашната обстановка не е задоволително и че би трябвало по-голям импорт на служащи.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР