През последните седмици многократно коментирахме очакванията към проекта на държавен

...
През последните седмици многократно коментирахме очакванията към проекта на държавен
Коментари Харесай

Три червени флага пред бюджета

През последните седмици неведнъж коментирахме упованията към плана на държавен бюджет на новото държавно управление. В дните преди формалното внасяне на бюджета в Народното събрание, можем да дадем една крачка обратно и да представим три къси разреза, които изясняват някои от огромните провокации пред държавните финанси. Това са 1) оценката за данъчните разноски, т.е. цената на другите данъчни преференции, 2) погледът към обсега на разнообразни обществени стратегии и тежестта на необятните и неефективни ограничения и 3) повишаването на разноските за обслужване на държавния дълг.

Ръст на данъчните разноски в бюджета

По създание данъчните разноски са форма на политика през приходната част на бюджета и сурогат на обичайните обществени разноски и прехвърляния към избрани групи от обществото. Министерство на финансите дефинира данъчните разноски като „ загуби от данъчни доходи, зараждащи вследствие на предоставени данъчни преференции “. След 2020 година, в следствие както на пандемията, по този начин и на политическата неустойчивост в страната, данъчните преференции и облекчения се разшириха доста. Официалните данни на Министерство на финансите демонстрират, че през 2020 година данъчните разноски са били в размер на 707 млн. лева Очакванията са през 2023 година тази сума да доближи над 1,7 милиарда лева, или растеж от 2,5 пъти за три години.

Детайлните данни демонстрират растеж на данъчните разноски във всяка една група налози – Данък добавена стойност, акцизи, корпоративни налози и налози върху приходите. Тук влизат както множеството отстъпки в Данък добавена стойност ставката, които бяха възприети през последните години за най-различни артикули и услуги, по този начин да вземем за пример и сериозното данъчно облекчение за деца в облагането на приходите на физическите лица. Ако преди пандемията данъчните облекчения в подоходното облагане бяха с най-ниска тежест, то сега са преди всичко с цена за бюджета от над 500 млн. лева за 2023 година Очаквано, появяването на нови пробойни и разширението на съществуващи такива в данъчните закони, води до напън върху данъчните доходи и разнообразни хрумвания за стягане на контрола, като предлагането за ограничение на заплащането на заплати в брой в огромни предприятия и в заведенията за хранене. 

Ръст на необятните ограничения в обществената сфера

Обхватът на другите обществени стратегии е тематика, която неведнъж повдигаме през последните години. Традиционно у нас тежестта върху бюджета идва от стратегии, които имат доста необятен обсег и мощно стеснен резултат върху неравенствата в страната. Месечната финансова поддръжка за хора с трайни увреждания и месечните помощи за развъждане на дете са образци за стратегии, които са едва ориентирани към най-бедните и имат висока цена за бюджета. В другата прекаленост са месечните обществени помощи, които имат максимален резултат върху неравенствата, само че към момента доста невисок обсег. Десет пъти по-голямо е покритието на необятно познатите детски надбавки по отношение на това на класическата обществена помощ.

Въпреки че през последните години има смяна във връзка с същинското обществено подкрепяне – към този момент обвързано с линията на бедността, а не с обезпечения най-малък приход, и се чака обсегът да се разшири, нови хрумвания и стратегии със слаба устременост набират скорост. Обхватът на еднократната помощ за възпитаници, която към този момент ще обгръща учениците от първи до пети клас, както и тези в осми клас, се чака да изпревари по обсег целевите помощи за отопление. Слабо ориентирана (към бедните) стратегия, която последователно се уголемява – прибавя по някой клас всяка година, и към този момент взима превес пред една от обичайните и ефикасни стратегии, ориентирана към най-бедните в зимните месеци. Това е образец, който доста ясно демонстрира влечението на политиците към нови стратегии, които да покрият необятни групи от популацията, без да се мисли за рентабилен аршин и устременост по отношение на задачите за беднотия и неравноправие.

Ръст на лихвените разноски по дълга

Разширяването на бюджетните дефицити в последните години, подкрепено от появяването на нови данъчни облекчения и преференции, както и от растежа на разноските за едва ориентирани обществени стратегии, се чака да докара до растеж на държавния дълг до близо 60 милиарда лева през 2025 година и сериозен растеж на разноските за неговото обслужване. Ако през 2020 и 2021 година разноските за лихви по държавния дълг са под 600 млн. лева на година, през 2024 година техният размер се чака да доближи над 1,7 милиарда лева Темата за разноските за обслужване на държавния дълг, която беше позабравена в годините на доста ниска цена на дълга, към този момент не може да се подценява и неизбежно ще е основна в дебатите за държавния дълг.

Тези три разреза от плана на държавния бюджет за 2023 година единствено открехват вратата към огромните провокации пред държавните финанси в средносрочен проект. Запазването на ниските ставки на директните налози, постигането на задачите на обществената политика и устойчивото стесняване на бюджетния недостиг ще изискват както сериозен диалог за данъчните преференции и облекчения, по този начин и друг взор върху обществената политика, които извеждат на напред във времето насочеността на прехвърлянията към най-бедните и резултата върху неравенството, а не просто разпръсването на бюджетни средства към разнообразни публични групи.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР