През последните седмици и месеци станахме свидетели, че от западната

...
През последните седмици и месеци станахме свидетели, че от западната
Коментари Харесай

Кулачин: Вашингтон да удари със санкции епицентъра на всичко - Вучич

През последните седмици и месеци станахме очевидци, че от западната страна на света към Сърбия идват от ден на ден рецензии против президента на страната Александър Вучич. Наред с писанията на реномирани медии беше огласено и решението на администрацията от Вашингтон да наложи наказания шефа на Агенцията за сигурност и информация Александър Вулин. Наскоро говорихме и за писмото на политиците, адресирано до Вашингтон, Лондон и Брюксел.

 Александър Вулин, шеф на Агенцията за сигурност и информация

Някак свенливо се загатва и опцията за санкциониране на Сърбия. Докато една част от обществото допуска, че ще става дума за наказания поради държанието на Белград по отношение на Косово, другата част, в това число основният участник в тази история Вучич, мисли за позицията на Сърбия по отношение на глобите против Русия. Срамежливо се загатва и обстановката в Босна и Херцеговина, само че несъмнено тя е минимум реалистичната сега.

Пакет за Косово поради Албин Курти

Що се отнася до Косово, явно е, че обстановката на място е такава, че няма единствено един отговорен и за първи път през всичките тези години даже Съединените американски щати дадоха на министър-председателя на Косово Албин Курти да разбере ясно, че към този момент няма да може да се държи по този начин, както го прави настойчиво от идването си на власт. Заради държанието на Курти Косово към този момент получи няколко " пакета ", до момента в който Сърбия към този момент резервира безнаказано своята политика, като се изключи случая " Вулин ", който не е директно обвързван с Косово.

Курти е по-лесен за санкциониране, тъй като при положение на неговото премахване има кой да пристигна на власт. Що се отнася до Сърбия, там обстановката е доста по-различна, тъй като Вучич няма съперници в страната. А най-лошото е, че западният свят не се интересува изключително от това, нито в миналото са споделили задоволително високо какво мислят за метода, по който Вучич задушава демокрацията и свободата в Сърбия. Докато в Сърбия не се появи някой или нещо, което ще има по-сериозен престиж и което няма да се основава на едноцифрена поддръжка измежду хората, отношението на Запада към Вучич надали ще се промени.

Именно това е една от главните аргументи връзките сред Съединени американски щати, Англия и Европейския съюз да са такива, каквито са. На Вучич доста оказва помощ и Курта, който не желае да разбере, че има някакви интернационалните отговорности, които Косово е поело и които би трябвало да извърши, с цел да има прогрес в нормализирането на връзките в Косово. Ако Курти беше извършил задължението на Косово от Брюкселското съглашение за основаване на общественост от сръбски общини, обстановката щеше да е друга.

Новото " чучело " на президента

Що се отнася до Русия, преди дни Вучич излезез с нова опасност пред жителите на Сърбия, че скоро страната ще се изправи пред най-трудния си интервал поради натиска за налагане на наказания на Русия. Става въпрос на първо място за новата " плоча ", която върти президентът на Сърбия, който явно се радва да се оплаква пред народа какъв брой му е мъчно, по какъв начин всички са срещу Сърбия, а не срещу него самия, единствено тъй като Сърбия не желае да се откаже от вековните си другари, без значение, че един от тях - Русия, атакува суверенна и интернационално приета страна - Украйна. По-лошото е, че Вучич гордо акцентира, че настойчиво се опълчва на всички старания на интернационалната общественост да наложи наказания на Русия и ще продължи да го прави. Докога? Докато това е допустимо.

 Александър Вучич, президент на Сърбия

Той е видът държател, съвсем еднакъв със Слободан Милошевич, само че за разлика от него е усвоил някои от уроците, които оня в никакъв случай не направи. Вучич е наясно, че няма какво да желае при възможен спор с НАТО, че няма да получи помощ от Русия и Китай, само че ще се опита по всякакъв начин да нервира и употребява това, с цел да помпа изкуствено мускулите си против целия свят, на за сметка на родната аудитория. Вероятно няма да се стигне до това НАТО да бомбардира Сърбия и да разгласи успеха на Сърбия за завършек на сходна акция, само че ще нагнети ситуацията и тогава ще направи каквото би трябвало и ще се показа за умен водач, предотвратил война.

При настоящето положение на нещата е малко евентуално Вучич да понесе съществени наказания. В Сърбия влязоха доста капитали от Запада, а малко от Русия. Това противоречие би трябвало да се има поради и когато приказваме за вероятни наказания. Ако тази част на света искаше да наложи наказания на Сърбия поради връзките ѝ с Русия, несъмнено от дълго време щеше да се случи. Колкото повече време мивана, толкоз по-малко може да се чака Сърбия да бъде глобена.

Интензивна есен пред Сърбия

Ако Вашингтон в действителност искаше да вкара същински наказания, нямаше да избере Вулин, нито по-рано „ прислужниците “ на Вучич от Косово, а щяха да „ ударят “ епицентъра на всичко в Сърбия. В Сърбия няма нито един служител на нито едно равнище, който да е самостоятелен от Вучич, тъй че глобите за някой различен освен са неефективни, само че и самият Вучич не ги вижда. Той призна, че не му пука за тях. Всичко това обаче може бързо да се обърне, тъй като на Сърбия ѝ следва доста напрегната есен. Хората в страната не престават да се събират на митинги против насилието. Очаква се нестабилно начало на новата образователна година.

Темата Косово и Русия няма да изчезне, а държавното управление не се пробва да усъвършенства нито един сегмент от обществото по метод, който да бъде контролиран в една даже естествена и демократична система. Въпросът е и какъв брой ефикасни са глобите. Практиката демонстрира, че те засягат повече елементарния свят, в сравнение с тези, поради които са въведени. Онзи елементарен свят в Сърбия явно към момента не е подготвен да се разсъни и да се изправи против лудостта, която го заобикаля. „ Санкциите “, които този свят би наложил на управляващите в Сърбия, биха били единствените ефикасни и ефикасни. А от тях Вучич се опасява най-вече. /БГНЕС

-------

Ненад Кулачин е роден през 1970 година в Белград. Започва журналистическата си кариера във всекидневника Борба, работи като публицист и редактор във Вести из Франкфурт и е редактор в седмичника Стандарт. Започва телевизионната си кариера в белградската TV Enter, две години е редактор в B92, откъдето минава на служба основен редактор и основен редактор на RTV Šabac през 2009 година В момента работи в локалния сабацки седмичник Glas Podrinja. Заедно с Марко Видойкович е съавтор на предаването Dobar, loš, zao по TV Šabac.

Белград / Сърбия

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР