През последните пет години големите автомобилни производители, технологични гиганти и

През последните пет години големите автомобилни производители, технологични гиганти и ...

Глобалният пазар на автономни автомобили ще нарасне с 36% за две години


През последните пет години големите автомобилни производители, технологични гиганти и стартиращи фирми са инвестирали над 50 млрд. долара в технологии за автономни превозни средства.

Въпреки че има много финансови, научни и практически предизвикателства в тази сфера, пазарът продължава да расте, като през следващите години се очаква по пътищата да има много автономни автомобили. Според данни, представени от , глобалният пазар на автономни автомобили се очаква да нарасне с 36% през следващите две години и да достигне стойност от 37 млрд. долара до 2023 г.

5,4 млн. автомобила с поне трета степен на автономност по пътищата до 2023 г.

Автономните автомобили използват радар, лидар или GPS технология и компютърно зрение, за да "усещат" заобикалящата ги среда. Усъвършенстваните системи за управление, интегрирани в автомобила, могат да интерпретират входящите данни от сензорите за разпознаване на пътни знаци и табели и предотвратяване на сблъсъци.Още по темата

Въпреки че е малко вероятно напълно автономните автомобили да навлязат масово скоро, автономните автомобили от втора и трета степен, които използват системи за предотвратяване на сблъсък, предупреждение за напускане на лентата и адаптивен круиз контрол, се очаква да постигнат бърз растеж.

През 2019 г. световната автономна автомобилна индустрия се оценяваше на 24,1 млрд. долара по данни на Research and Markets. Миналата година пазарът се сви с около 3% поради икономическото забавяне, причинено от COVID-19. През 2021 г. обаче се очаква пазарът да се възстанови и да започне да расте, достигайки стойност над 27 млрд. долара.

Статистиката сочи също, че през 2019 г. са продадени около 1,4 млн. автомобила с поне трета степен на автономност. Тази стойност се очаква да достигне 2,7 млн. през 2021 г. и да продължи да нараства до 5,4 млн. до 2023 г.

Напълно автономните автомобили няма да достигнат до широка клиентска база, освен ако не са напълно защитени от кибератаки. Ако подобни опасения бъдат решени, автономният пазар на автомобили се очаква да достигне 58 млн. продадени бройки до 2030 г.

44% от шофьорите биха използвали напълно автономна кола

Преодоляването на технологичните препятствия не е достатъчно за "излитането" на пазара на автономни превозни средства. Хората трябва да се чувстват комфортно в автономните превозни средства, за да ги купуват.

Проучването на глобалната автомобилна мобилност (Global Automotive Mobility Study) през 2021 г. разкрива, че клиентите по целия свят имат сходни нагласи към автономните автомобили, независимо от нивото на автоматизация. Около 47% от анкетираните са готови да използват полуавтономно превозно средство, докато 44% казват, че ще използват напълно автономен автомобил.

Най-голямата грижа по отношение на тези превозни средства остава безопасността. Около 61% от анкетираните са притеснени от потенциални проблеми с безопасността поради грешка в машината, а около 51% от тях са загрижени за проблеми с безопасността поради човешка грешка.

Гражданската отговорност се класира на трето място сред притесненията с 38% дял сред анкетираните. Една трета от потребителите не са сигурни дали технологиите, необходими за автономните превозни средства, са достатъчно напреднали, а 30% се тревожат за сигурността на данните и поверителността.

Източник: investor.bg