През последните пет години делът на неактивните младежи в ЕС

...
През последните пет години делът на неактивните младежи в ЕС
Коментари Харесай

Делът на неактивите младежи в България спада до 18.6%, но остава сред високите в ЕС

През последните пет години делът на неактивните младежи в Европейски Съюз непрекъснато понижава, като през през 2017 година той възлиза на 14.3%, което е покрай предкризисните равнища

© Георги Кожухаров
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
170 000 млади българи нито учат, нито работят. Още по тематиката
Всеки пети юноша в България нито учи, нито работи

Заетостта в Европейски Съюз през 2016 година задмина рекордните предкризисни равнища, като съществена причина е нараснало присъединяване на възрастните групи от популацията и дамите, показва Европейска комисия
20 юли 2017
Средната заплата доближава 1036 лева през март

Заетите порастват, а безработицата пада до 6.9% през първото тримесечие на 2017 година по данни на Национален статистически институт
15 май 2017
Около 170 хиляди младежи в България нито работят, нито учат, нито се образоват

Страната губи към 1.3 милиарда евро годишно поради това, че тези младежи не се включват в пазара на труда
19 май 2015

Значителна част от младежите в България нямат интерес или опция нито да работят, нито да учат. Добрата вест е, че по последните данни на Евростат делът им доста понижава редом с общия спад на безработицата - от 22.3% през 2016 година до 18.6% през предходната година. Лошата е, че равнището остава доста

Над междинното за Европейски Съюз

Над 38 млн. души на възраст сред 18 и 24 години живеят в Европейския съюз, а 14.3% от тях нито учат, нито работят през 2017 година От 2012 година делът на неактивните младежи непрекъснато понижава, като през 2017 година той е покрай предкризисните равнища от 2008 година Това са близо 5.5 млн. души. Най-голям е делът на тези хора в Италия (25.7%), а минимален – в Холандия (5.3%).

През 2017 година 40.4% от хората на възраст сред 18 и 24 години в Европейски Съюз се образоват, 27.4% работят, а тези, които и работят, и учат са 17.8%.

Макар че делът понижава през последната година, забележителна част от младежите в България към момента е в графата които не са на работа, само че и нямат интерес към обучение или професионално образование. България се подрежда на шесто място в класацията с дял от 18.6%. Над нея са страни като Италия (25.7%), Кипър (22.7%) и Гърция (21.4%). В другия завършек на спектъра се нареждат страните с най-хубави индикатори като Холандия (5.3%), Словения (8%) и Австрия (8.1%).

Кой не учи и не работи

Причините за феномена " неучещи и неработещи " младежи са комплицирани, само че могат да се обобщят като особености на обществената и фамилната среда, потомствена безработица и маргинализация и липса на обучение и подготовка. А точно последният фактор - образованието, най-често се показва като основен за образуването на групата на неработещите и неучещи младежи.

Данни на Национален статистически институт за 2016 година демонстрират, че към 47% от младите, попадащи в тази група, са прибързано отпаднали от учебно заведение, т.е. имат или главно, или по-ниско от главно обучение. Данните на института демонстрират и че 51% от неработещите и неучещи младежи са турци и роми, а 46% са българи, като представителите на институциите означават, че има наклонност делът на етническите българи в тази група да пораства.

Защо е значимо

Групата от неработещи и неучещи младежи е евентуална работна мощ, която обаче сега е неактивна, до момента в който бизнесът продължава да страда от липса на фрагменти. Според Eurofound загубата за българската стопанската система от неизползването на този капацитет възлиза на близо 2.5 милиарда лв. годишно през 2011 година, което съставлява над 3% от Брутният вътрешен продукт за годината.

Младежката безработица пък остава сериозен проблем както за България, по този начин и за страните в Европейски Съюз. Според статистиката на Национален статистически институт безработицата при младежите през 2017 година възлиза на 12.9%. Същевременно заетостта в България се усилва – съгласно данни на Национален статистически институт 70.6% от хората на възраст сред 15 и 64 година работят през първото тримесечие на 2018 година Това е нарастване от 1.4 пр.п. по отношение на същия интервал на предходната година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР