През последните пет десетилетия процентът на затлъстяване в региона е

...
През последните пет десетилетия процентът на затлъстяване в региона е
Коментари Харесай

Наднорменото тегло и затлъстяването убиват 1,2 млн. европейци годишно

През последните пет десетилетия процентът на затлъстяване в района е повишен със 138% и този растеж е директно обвързван с повишен брой случаи на ракови и сърдечносъдови болести. Близо една четвърт от възрастните в Европа са със затлъстяване, което е повече, в сравнение с в който и да е различен район на света, като се изключи Северна и Южна Америка. Тези данни са показани в Годишния отчет на СЗО - Европа за затлъстяването, който бе оповестен на уеб страницата на организацията.

В него се показва още, че съгласно последните налични данни за 2016 година 59% от възрастните и съвсем 30% от децата – т.е. едно от всеки 3 деца в Европа – 29% от момчетата и 27% от девойките, са с наднормено тегло. През 1975 година 40% от възрастните европейци са били с наднормено тегло. Оттогава до момента разпространяването на затлъстяването измежду възрастните се е нараснало със 138%, като сред 2006 и 2016 година нарастването е 21%.

Нивото на наднорменото тегло и затлъстяването е достигнало епидемиологични размери в целия район и продължава да се усилва, безапелационни са специалистите на международната организация. Според районния шеф за Европа доктор Ханс Клуге нарасналият показател на телесна маса е главен рисков фактор за незаразни заболявания, в това число рак и сърдечносъдови болести.

Смята се, че наднорменото тегло и затлъстяването са причина за повече от 1,2 млн. смъртни случая годишно, което съставлява повече от 13% от смъртните случаи в района, се споделя в отчета.

„ Затлъстяването предизвиква най-малко 13 разнообразни типове рак и е евентуална причина за минимум 200 000 нови случаи на злокачествени болести годишно, като се чака този брой да нараства още през идващите години “, показват още специалистите.

Пандемията от COVID-19 също се свързва с „ възходящия размер на талиите “, изключително откакто локдауните са насърчили нездравословното хранене или заседналия метод на живот, се показва в отчета. В него се прибавя и още един притеснителен факт – хората, които живеят със затлъстяване, са по-предразположени към тежки последствия от прекарана коронавирусна зараза, също така са в по-висок риск от банкет в интензивно поделение и летален излаз от заболяването.

Факторите на околната среда, които са неповторими за мощно цифровизираните общества в модерна Европа, също са мотори на затлъстяването, се отбелязва още в отчета. В него се акцентира изключително негативното влияние на цифровия маркетинг на нездравословни храни и онлайн игри за децата и младежите.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР