През последните няколко седмици екип от експерти на ДПС, в

...
През последните няколко седмици екип от експерти на ДПС, в
Коментари Харесай

ДПС: Сезираме прокуратурата за схемите на олигарха Иво Прокопиев в енергетиката


През последните няколко седмици екип от специалисти на Движение за права и свободи, в границите на разбор на другите съставни елементи за повишение на цената на електрическата сила на контролирания и на свободния пазар, се натъкна на следните обстоятелства, оповестиха от пресцентъра на партията:

- 13 търговски сдружения, опериращи фотоволтаични съоръжения, свързани директно или индиректно с медийния монополист и олигарх Иво Прокопиев, в интервала 2010-2021 година са получили малко над 550 млн. лв. награди от Фонд “Сигурност на електроенергийната система”, т.е. приблизително по към 50 млн. лв. за всяка година (данните са от обществените годишни финансови доклади на дружествата).

- Повечето от договорите са подписани по времето на министър Трайчо Трайков, един от министрите на олигарха Прокопиев (по свидетелствата на тогавашния министър председател Борисов), с който дружно бяха подсъдими по договорката за продажбата на ЕРП-тата.

- Въпреки големите доходи на тези сдружения, те заявяват притеснително ниски облаги, което поражда подозрения за укриване на налози посредством покупко-продажби със свързани лица и/или скрита благосъстоятелност.

- По веригата на покупко-продажби на тези сдружения има доста външни снабдители и търговци, които са задгранични или офшорни сдружения и не може да се откри дали те са свързани с медийния и енергиен олигарх Иво Прокопиев.

Поради огромния публичен интерес към казуса с цената на ел. силата и поради гореизложените условия сезираме прокуратурата за цялостна инспекция на сдруженията, техните финансови доклади, собствеността и покупко-продажбите, които са правили.

Очакваме инспекцията да отговори на следните въпроси, показват от Движение за права и свободи:
Кои са действителните притежатели на сдруженията в задграничните и офшорните компании и има ли скрита благосъстоятелност?Има ли опити за отбягване на данъчно облагане посредством покупко-продажби със свързани лица или посредством репатриране на облаги в офшорни зони?Има ли данни за пране на пари?
Българските жители и бизнеса би трябвало да научат истината за скъпия ток! За сметка на жителите и действителния бизнес!
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР