През последните няколко месеца у нас се наблюдава недостиг на

...
През последните няколко месеца у нас се наблюдава недостиг на
Коментари Харесай

Недостигът на лекарства за диабетици се дължи на използването им за отслабване

През последните няколко месеца у нас се следи дефицит на животоподдържащи инсулини за диабетици. Министерство на здравеопазването се е заело със задачата да реши този проблем като към този момент е провело среща с компанията производител и е станало ясно, че една от главните аргументи за неналичията на този тип лекарства е фактът, че те не се употребяват по предопределение, а като средства за понижаване на тежестта, съобщи кореспондент на БГНЕС.


На 2-ри август в Министерство на здравеопазването е извършена оперативна среща с „ НОВО НОРДИСК ФАРМА ЕАД “, на която са разисквани бъдещите проекти на компанията за намаляване на дефицита с лекарствените артикули за лекуване на диабет, като приоритет е обезпечаване на задоволително количество за потребностите на българските жители. Това излиза наяве от отговор на министъра на опазването на здравето Христо Хинков на депутатски въпрос. Хинков прецизира, че по данни на компанията производител потреблението на Оземпик 1 мг. за една година се е повишило с 59% световно, с 48% на територията на Европейски Съюз и с към 15% на всяко тримесечие на 2022г., главно заради всеобщата приложимост, отвън утвърдените показания, като средства за понижаване на тежестта.

Министърът на опазването на здравето отбелязва, че дефицитът на медикаменти е проблем за публичното здраве, засягащ страните в Европейски Съюз и по света. „ Може да се дължи на голям брой аргументи, измежду които индустриални проблеми, водещи до закъснение или спиране на производството, дефицит на първични материали, увеличено търсене и приложимост на избрани медикаменти, проблеми с дистрибуцията “, добавя той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР