През последните няколко месеца една от важните теми, обсъждани в

...
През последните няколко месеца една от важните теми, обсъждани в
Коментари Харесай

Ще обявят ли САЩ търговска война и на Чехия заради дигиталния данък?

През последните няколко месеца една от значимите тематики, обсъждани в доста от страните в Европа, е налагането на налози върху бизнеса на американските софтуерни колоси. Подобни проекти има в страни, като Италия, Австрия, където се чака данъците да влязат в действие доникъде на годината, както и във Англия и Турция.

От страните в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) Чехия влиза в този лист. Заради проектите на управляващите в страната един от горещите диспути в Прага е дали въвеждането на сходен така наречен цифров налог ще се трансформира в причина Съединени американски щати да " разгласят " на страната комерсиална война.

Според чешкото бизнес издание Hospodářské noviny, представено от платформата Emerging Europe, Вашингтон е подготвен да наложи реципрочни цени върху вноса от Чехия, в случай че Народното събрание в страната гласоподава в интерес на готвения 7-процентов данък. Дебатите за него предстоят през идната седмица.

Финансовият министър на Чехия Алена Шилерова обаче счита, че Щатите не биха подхванали сходни стъпки. Това споделя тя пред друга локална медия - Radio Prague.

Данъкът ще засегне компании, като Гугъл, Amazon, Фейсбук и Apple, които имат доходи в размер на над 750 милиона евро в района. От тях най-малко 4 милиона евро са тези, генерирани в Чехия. Целта на данъка е да попречи на американските колоси да заобикалят заплащането на налози, посредством прекачване на облагите си към трети страни.

Според изчисленията на управляващите в Прага цените ще допринесат за приходите в хазната с близо 200 милиона евро годишно. По думите на Алена Шилерова данъкът ще бъде въведен за първичен интервал от четири години. В взаимозависимост от " обстановката в международен мащаб " той може да бъде отстранен.

В допълнение тя показва, че не е осведомена с желанията на Вашингтон да наложат ответни мита, макар че източници от Щатите са декларирали противоположното пред Hospodářské noviny. Ресорният министър разяснява още, че при положение, че Съединени американски щати подхващат сходни ограничения към която и да е страна членка, въпросът ще бъде отправен до Европейската комисия. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР