През последните няколко месеца българският пазар е залят от фалшив

...
През последните няколко месеца българският пазар е залят от фалшив
Коментари Харесай

Българският пазар е залят от фалшив ориз. Ето как да го разпознаете!


През последните няколко месеца българският пазар е залят от подправен ориз.

 

За това сигнализираха пострадали, открили, че оризовите зърна, които обичайно увират за по-малко от 20-тина минути, в този момент изискват много по-дълго готвене. Освен това усетът му е на пластмаса.

 



Въпросният ориз, както евентуално към този момент сте се досетили, е с генезис Китай. Няколко български компании го пакетират под друга марка, а част от него се продава и в насипно положение по пазарите. Цената му е малко по-ниска от тази на същинския ориз и това служи за стръв за така и така изтънелия до прекаленост джоб на българския консуматор.

 

Тук е мястото да отбележим, че основата на въпросния китайски ориз не е напълно синтетична, а съдържа и картофено нишесте, което придава подобаващия усет на продукта.

Синтетиката пък е натоварена със задачата да поддържа овалната форма на зърната, които даже при дълго варене не се разкашкват.

 

Всъщност пластмасовият китайски ориз не е нищо ново. За него от дълго време сигнализира „ Korean Times “. Голяма част от него се изнася зад граница. Консумацията на порция от него се равнява на приема на една найлонова торбичка. На външен тип не се разграничава от същинския артикул.

 

Преди да преминете към готвенето на ориз, е добре да го тествате като изсипете част от него в купа с вода. Ако зърната потънат, продуктът е същински, само че в случай че изплуват на повърхността, това е знак, че сте си купили от актуалната синтетика. Другият тест, който можете да извършите е с хаванче. При начукването същинският ориз се трансформира в нещо като бяло брашно, а подправеният има леко жълт цвят.

Друг вид е да го пандизите в херметически съд и да го поставите на слънчево и топло място. Ако до 3 дни мухляса, значи е същински.

Можете да го тествате и със запалка – в случай че огненото езиче премине през подправените оризови зърна ще ги разтопи.

 

Не бива да се подценява и фактът, че подправеният артикул води до стомашни неразположения, които на всеки се отразяват по друг метод. запекът продължава с дни и съвсем никой от консумиралите продукта не се досетил, че той се дължи на погълнатото количество пластмаса.

 

Тъй като оризът остава една от най-евтините храни в международен мащаб, търсенето му се усилва. За пръв път подправен ориз е бил открит в Китай, след което във Виетнам и Индия, където продуктът е главно ядене.

 

Уви, по този начин стоят нещата в страната ни, където сякаш има надзор. Дали обаче контролиращите си правят съзнателно работата, всеки самичък може да си направи извода. 

Източник: Уикенд
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР