През последните няколко години Венецуела с превърна в един от

...
През последните няколко години Венецуела с превърна в един от
Коментари Харесай

5-те икономики, които имат най-голям спад в БВП за последните 10 години

През последните няколко години Венецуела с трансформира в един от най-често използваните образци за страна в дълбока икономическа, финансова и политическа рецесия.

А доказателствата за задънената улица, в която се намира страната са доста - рекордно висока инфлация, обезценяване на локалната валута, стеснен достъп до артикули от първа нужда.

През лятото съгласно неофициални данни, представени от DolarToday, във Венецуела 1 щатски $ се е разменял за 10 389 боливара. И този курс внезапно контрастира с формалните данни за подобен от 1 $ за 2000 боливара.

 МВФ предвижда 2300% инфлация във Венецуела
Единствената страна в Латинска Америка без напредък и с инфлация 2300%

Доскоро тя бе водеща, а в този момент не стопира да изостава от съседите си

Малко венецуелци обаче имат достъп до формалния курс, който се употребява единствено за утвърдени от държавното управление цели, написа уеб сайтът Quartz.

След внезапното поевтиняване на петрола страната беше обхваната от рецесия, като съгласно изчисленията на Международния валутен фонд (МВФ) инфлацията през тази година ще скочи до историческите 650%, а през идната ще нарасне до цели 2300%.

И въпреки всичко Венецуела не е най-зле представящата се стопанска система в света за последното десетилетие. На първо място в това отношение е северноафриканската страна Либия. След свалянето на диктатора Муамар Кадафи страната беше обхваната от вътрешни междуособици, които я дестабилизираха.

 А в миналото Венецуела е била по-богата от Канада, Япония и Китай
А в миналото Венецуела е била по-богата от Канада, Япония и Китай

Подемът на латиноамериканската стопанска система идва през 20-те години на предишния век

В резултат на това стопанската система й претърпя огромен удар, като брутният вътрешен артикул (БВП) регистрира спад от 61 на 100 за интервала сред 2007 и 2017 година, демонстрират данни на МВФ.

След Либия най-голямо стесняване на стопанската система има в Източен Тимор, Йемен, Венецуела и Централна африканска република.

 Снимка 322400
Източник:
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР