През последните няколко години над 32 000 безработни младежи са

...
През последните няколко години над 32 000 безработни младежи са
Коментари Харесай

Младежите ни не работят

През последните няколко години над 32 000 безработни младежи са минали през разнообразни действия по план " Нова опция за младежка претовареност ", който се осъществя от Агенцията по заетостта. Кой може да кандидатства по този план, какво предлага той на младежите и кои работодатели могат да се възползват от него?

Най-често срещаните сектори, които са се възползвали от плана до момента и където са назначени младежи на работа, са търговия на едро и дребно, осведомителни технологии, произвеждане и преправка на първични материали, хотелиерство и ресторантьорство.

" Младежката претовареност е една от най-важните стратегии, която реализирахме в предходния програмен интервал и която продължава и в настоящия програмен интервал - от 2021 до 2027 година. Това е и най-дългата процедура, която в миналото сме дали, финансирана по линия на програмата " Развитие на човешките запаси ". Във времето видяхме извънредно огромен интерес към нея, както от страна на работодателите, по този начин и от страна на младежите ", споделя Наталия Ефремова, заместник-министър на труда и обществената политика пред Българска национална телевизия.

Мярката " Младежка претовареност " е ориентирана към младежи до 29 години. Те могат да аплайват в Бюрото по труда, като подадат заявление, в което показват, че търсят стаж или работа. В взаимозависимост от това дали дават отговор на условията на шеф, който е оповестил, че търси младежи за работа, те могат да бъдат обучавани или напряко назначавани на по този начин наречената " субсидирана претовареност ".

На процедура има няколко благоприятни условия. Първата е стаж до 9 месеца при шеф. След приключването му, с европейски средства се подтикват работодателите да сключат неопределен трудов контракт с безработния юноша. На тях им се възвръщат средствата, които са изразходвали за обществено и здравно обезпечаване на наетия юноша за първите 6 месеца от безсрочния контракт.

Такъв е казусът със 20 годишната Габриела Георгиева от София. Завършила е Националната търговско-банкова гимназия в София. Нейни близки разбрали за плана и я посъветвали да стартира стаж в софтуерна компания, защото това било много покрай приключената от нея компетентност " счетоводство ". Веднага се записала в бюрото по труда. След няколко месеца се свързани с нея и скоро по-късно почнала стаж във компания за програмен продукт.

" С наставника ми Станислава незабавно намерихме общ език. Работя отлично с нея, защото тя постоянно ми оказва помощ, колкото и да е заета. В началото в действителност се притеснявах да не я занимавам с моите въпроси, само че тя демонстрираше огромно схващане за това, че има разлика сред доктрина и процедура и ме успокояваше в работния развой. Затова не се опасявах да ѝ задавам въпроси. Нещо повече, тя ме предразполагаше да я запитвам повече и да се развъртвам повече във компанията ", споделя Габриела Георгиева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР