През последните няколко дни в редица медии усилено се говори

...
През последните няколко дни в редица медии усилено се говори
Коментари Харесай

Колко опасна всъщност е боровата процесионка

През последните няколко дни в редица медии интензивно се приказва за един тип гъсеница у нас или така наречен борова процесионка. " Внимание! Нашествие на рискови гъсеници у нас ", " Опасни гъсеници тровят както деца, по този начин и кучета ", " Боровата процесионка е доста рискова, пазете се ", са единствено някои от заглавията, които чуваме и четем.

" Мога да ви кажа единствено, че действително това, което се развихря по медиите, в действителност е търсене на сензация. Няма нищо ужасно в това животно. От хиляди години се среща в България. Не е първата година, в която има каламитет с всеобщо размножаване. Реално сега обстановката е доста по-тежка в региона на Северна Гърция, където всяко второ дърво има гнездо на борови процесионки ", обяснява ентомологът от Национален природонаучен музей доцент Николай Симов.

Какво съставлява боровата процесионка

Боровите процесионки (Thaumetopoea pityocampa) са нощни пеперуди от семейство Thaumetopoeidae. Дължат името си на обстоятелството, че гъсениците се движат една след друга (в процесия) и се хранят с иглолистни. Боровите процесионки не са инвазивни, те са локален тип с ареал, включващ цялото Средиземноморие.
 Снимка 661715

Доцентът Симов коментира, че пеперудата снася яйцата си на боровете, излюпват се младите гъсеници и те си оформят гнезда, които са доста присъщи за тях - наподобяват на паяжини. Гнездото обгръща част от стръкче или няколко клонки. Самите дребни гъсеници са скрити в него, като по този метод се пазят от хищници и паразити.

Веднъж щом са подготвени да какавидират, те напущат гнездото, като слизат на земята в търсене на мека почва. Това е и моментът, в който най-често биват забелязвани. Тогава се срещаме и ние с тях.

" Като всяко животно, и тази гъсеница се пробва да се защищити. И по този метод, когато я допираме, рискуваме да получим алергична реакция най-много от фините косъмчета, които са по нея, а и от веществата, които тя отделя ", казва доцент Симов.
 Снимка 661716

При допиране, тъпкане, боцкане и всякакво друго раздразнение, гъсениците отделят токсин, наименуван тауметопеин, който предизвиква тежка форма на уртикария. Казано в резюме, уртикарията е алергична реакция с тежки обриви, сърбеж и зачервяване, ни изяснява и Станислав Тодоров, който е студент със компетентност " География " в СУ " Св. Климент Охридски " и от над 10 години има засилен интерес към насекомите, най-много пеперудите.

Колко рискови могат да бъдат за хората боровите процесионки

Станислав изяснява, че контактът с процесионките може да е пряк или аерогенен. Директният контакт съгласно него значи да сме докосвали гъсениците или гнездото на типа без защитни средства. Аерогенният се получава при изпускането на дребните косъмчета на гъсениците. Те могат да се забият на всички места по тялото, като даже минават през облеклата и обувките. Наподобяват риболовни кукички с контра, които се вадят мъчно.
 Снимка 661710

" Реакцията може да бъде зачервяване на кожата, мощен сърбеж при множеството хора, които са склонни към по-тежки алергични реакции ", споделя доцент Симов, като прецизира, че в актуалното общество от ден на ден хора страдат от разнообразни типове алергии. " Една от аргументите е, че към този момент нямаме толкоз контакт с природата, или пък няма паразити задоволително в тялото, които да се ангажират в нашия имунитет. "

Разбира се, в случай че човек е по-чувствителен и алергичен, може да има по-тежка реакция - когато ги допира или когато попадне доста близо на място, в което има огромно скупчване на гъсеници, и инхалира по някакъв метод косъмчетата. Най-често обриви се образуват по шията, лицето и ръцете. Спорадично може да се появят и на други места, според от това дали са проникнали косъмчета през облеклата.

" Естествено, обривите са съпроводени от сърбеж и болежка, неизбежно е. Те би трябвало да отшумят до няколко седмици ", коментира пък Станислав.
 Снимка 661713

Колко рискови могат да бъдат за домашните любимци гъсениците

Доцент Симов обръща внимание, че за разлика от хората, множеството животни се учат на правилото " проба-грешка ".

" Колкото и да ни наподобява мъдро нашето куче, в действителност то е доста по-глупаво от дивите си прародители. И не е привикнало с концепцията, че би трябвало да оцелява. В този случай то не се преценява с наличната предупредителна багра на гъсениците, по тази причина ги души, закача с лапа и така нататък "

Доцентът обръща внимание, че при по-близка или директна среща с процесионката нормално следва кихане, тайни от носа и устата, от време на време повръщане, триене с лапа и така нататък, което е напълно естествена реакция от страна на животното.
 Снимка 661712

Както при хората обаче, организмът на всеки домакински любим реагира по друг метод от близката си среща с боровата процесионка. Контактите сред гъсениците и домашните любимци могат да бъдат и съдбовни, в случай че животното е предразположено към алергии. Някои от по-тежките признаци при домашните любимци са некроза и окапване на част от езика, спазми, а при по-тежки случаи може да се стигне до гибел.

Колко рискови са за дърветата

Към сегашния миг боровата процесионка се среща до към 1200-1300 м надморска височина, като главният проблем се следи най-много в горите. Според доцент Николай Симов боровата процесионка се въздейства директно от климатичните условия, като една по-мека зима и по-топло лято е причина за увеличение на популациите на избрани места. Подобен климат в действителност отслабва съпротивителните сили на дървото, а всяко дърво има такива химични отговори, които пресират по някакъв метод паразитите.

" Природата няма незаети ниши. В момента, в който един каламитет от борови процесионки има някакъв пик, той постоянно води до спадането на техния брой. Било от заболявания, било от паразити. Винаги ще има намножаване на паразитите, които ще управляват техния брой. Така че каламитетът на борова процесионка не е нещо, което е свръх ужасно и за което може да кажем, да има някакви съществени безпокойства ", коментира доцентът, като обръща внимание, че няма потребност от напръскване дърветата в тази обстановка.
 Снимка 661721

Той изяснява, че когато намалеят съпротивителните сили при дърветата, те постоянно биват нападнати от, условно казано, неприятели - както се случи с върховия корояд, който унищожава огромна част от боровите култури в Западна България.

" Боровата процесионка ще се храни с бора и няма да доближи някакъв гигантски каламитет. Надявам се, че няма да пръскат, защото това е нож с две остриета, тъй като вкарваме непознат сътрудник в екосистемата ", споделя ентомолога, като добавя, че хората, които се занимават със отбрана на горите от неприятели - за наслада, имат много огромни триумфи с използването на биологични сътрудници.

" Трябва постоянно да търсим баланс. Най-хубавото е, че при такива всеобщи нервности, хората научават повече за животните ", безапелационен е ентомологът.

Как да действаме при среща с борова процесионка

" Като видите процесията от тези гъсеници, първата работа е да не ги пипате. Гледайте ги отдалече. Наслаждавайте им се. Вижте по какъв начин се движат. И просто ги оставете. Ако имате по-любопитен домакински любим, си го дръпнете, дръжте го на каишка. В момента гъсениците се движат - интензивно мигрират. Моят съвет е да не експонира с това и да не се тормозят хората, само че въпреки всичко да бъдат деликатни ", заключва доцент Симов.
 Снимка 661720

От своя страна Станислав Тодоров дава някои скъпи препоръки във Фейсбук страницата по какъв начин да действаме при контакт с борова процесионка. Най-важното е да изплакнем засегнатите зони със студена вода или алкохол. Хубаво е и да изперем облеклата си, тъй като шансът там да има останали косъмчета е огромен.

Важно е да заобикаляме горещата вода и излагането на засегнатите зони на слънце, да не допираме очите и носа си и да не се опитваме да вадим косъмчета, ако са попаднали някъде под кожата. Препоръчително е да се свържем се с здравно лице и да поддържаме контакт за положението на обривите, изключително в случай че сме влечение към алергии, както и незабавно да потърсим ветеринар, в случай че домашният ни любим е имал директен контакт с гъсеницата.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР