През последните няколко дни таймлапс на Йо и Европа –

...
През последните няколко дни таймлапс на Йо и Европа –
Коментари Харесай

Вярвате или не, този таймлапс на спътниците на Юпитер е 100% истински

През последните няколко дни таймлапс на Йо и Европа – два от спътниците на Юпитер – се трансформира в истински шлагер в Reddit. До огромна степен това се дължи на обстоятелството, че видеото е меко казано превъзходно.

То е толкоз положително, че много консуматори даже настояват, че не е същинско.

Макар и като цяло да е хубаво да сме скептични за нещата, които се споделят в интернет, имаме удоволствието да потвърдим, че невероятният клип е 100% същински.

Подобно на доста други превъзходни фотоси и видеа на планетата, този таймлапс е дело на Кевин М. Гил – инженер от NASA и специалист в обработването на планетарни изображения. В случая  той употребява фотоси, направени от галактическия уред „ Касини “ през 2001 година, до момента в който прелита край Юпитер, с цел да извърши гравитационна маневра, която да подкрепи пътешествието му към Сатурн.

Видеото демонстрира Йо и Европа, орбитиращи планетата. Една от аргументите, заради които хората не имат вяра, че е същинско, се дължи на обстоятелството, че Йо, която се намира по-близо до Юпитер, наподобява по този начин, като че ли се движи по-бавно от Европа, която е по-далече. Обяснението на това обаче е напълно простичко.

„ Движението не е изцяло точно – постарах се да го направя по-красиво, в сравнение с вярно – изяснява Гил в Twitter. – Целта е да се изобрази придвижването, очевидно от галактически уред, който се движи със скорост, по-бърза от тази на спътници. Ето за какво при една неподвижна вероятност Йо би се движила по-бързо от Европа. “

Европа като че ли се движи по-бързо от Йо, защото я наблюдавате от гледната точка на галактическия уред (в случая на „ Касини), който се придвижва наляво. Тъй като Европа е по-близо, тя наподобява, че се движи по-бързо. Това е постоянно срещана заблуда – обектите видимо се движат по-бавно, когато са по-далече, защото наподобяват по-малки и е нужно по-дълго време, с цел да пресекат полезрението ни.

Все още не ви е напълно ясно? Представете си, че шофирате по автомагистралата и наблюдавате колите, движещи се в противоположната посока. Зад тях забелязвате аероплан, който се движи в същата посока, в която и транспортните средства. От вашата позиция колите като че ли се движат по-бързо от самолета, само че можете да сте сигурни, че това не е по този начин.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР