През последните месеци средните цени за продажба на имот в

...
През последните месеци средните цени за продажба на имот в
Коментари Харесай

Високите цени са ограничили сделките с луксозни имоти

През последните месеци междинните цени за продажба на парцел в централната част на София трайно варират сред 2000 и 2400 евро/кв.м.

[Unique Estates]
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Наемаш или не

С 20% растеж на наемите за една година, покупко-продажбите са намаляли двойно, а наемателите търсят по-евтини разновидности
15 юни 2018
Луксозната улица " Тинтява "

Бившата промишлена зона " Червена звезда " в " Дианабад " се трансформира в нов първокласен квартал, който е съвсем напълно разпродаден
11 май 2018
Луксозните парцели за продажба не престават да нарастват през първото тримесечие

Същевременно пренасищането на пазара с предложения за наеми принуди цените да тръгнат надолу, сочат данните на Unique Estates
10 май 2018 През последното тримесечие търсенето се усилва, само че са подписани по-малко покупко-продажби за висок клас жилища в София поради по-високите цени, демонстрира последният разбор на организацията за първокласни парцели Unique Estates. В съпоставяне с година по-рано цените им в столицата са нарастнали с 15%, като най-високи остават в центъра и покрай Докторски монумент.

От организацията означават спад в интензивността на пазара, защото купувачите и наемателите изпитват съмнения за реализиране на покупко-продажби. Въпреки че запитванията за първокласни жилища са се нараснали с 30%, ползата към капиталови и спекулативни покупко-продажби е понижен поради високите продажни цени. Според разбора на организацията самобитният взрив на капиталови покупко-продажби през 2017 година и последвалото препродаване на парцели за по-висока възращаемост е причина за растеж на наемите в някои региони.

Апартаменти отвън централните столични региони и по-малки жилища в центъра на София в ниския ценови клас, до 300 хил.евро, са достигнали офертни цени сред 2300-3000 евро/кв.м., показват от организацията. " Подобни цени изрично не се одобряват от купувачите и консултантите на недвижими парцели. Осъществяването на сходни покупко-продажби е мъчно, най-много заради неналичието на качествена поддръжка на предлаганите парцели ", разяснява Светослава Георгиева, действен шеф на Unique Estates.

Сделките във високия ценови сегмент обаче леко са се нараснали. Това са главно къщи на цени над 500 хиляди евро, само че от организацията означават, че макар интереса предлагането продължава да изостава по отношение на търсенето, заради неналичието на качествено строителство.

Високи цени в центъра

Най-голям растеж на цените през последните месеци има в центъра и региона на Докторски монумент, като междинни цени за продажба там са в диапазона 2000-2400 евро/кв.м. Според организацията там капиталовият пазар е най-активен поради многочислените покупко-продажби със остарели жилища, които, след изцяло възобновяване, още веднъж са на пазара за наем или препродажба.

" Жилища за ремонт в центъра на София, които през 2017 година не надхвърляха 1500 евро, към този момент се оферират за 2000 евро/кв.м. ", отбелязва Светослава Георгиева. " Покачването на цените води до изгубване на нишата за вложения в остарели жилища за ремонт, което ще афектира доста пазара ", предизвестява тя.

Алтернативи в полите на Витоша

Ограниченото предложение на първокласни къщи за продажба в полите на Витоша кара купувачите да се ориентират към други възможности съгласно наблюденията на организацията. Такива са дребни строителни имоти, като максимален интерес съставляват парцели в кварталите по южната дъга на Околовръстен път, " Драгалевци ", " Симеоново " и остарялата част на " Бояна ". Сделките, които се реализират в този регион най-често са на цени 100-150 хиляди евро.

Наемен пазар

Въпреки растежа на продажните цени на първокласни парцели, в някои региони на столицата като " Драгалевци ", " Изток " и " Младост " по-голямото предложение през последните години е довело до спад на наемите. От организацията обаче означават, че през последните месеци като цяло има надценени предложения на пазара като горната граница за наем на първокласен апартамент с една спалня е 600 – 650 евро, а за подобен с две спални – 1200 евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР