През последните месеци на бременността жените лесно губят ориентация. Причината

...
През последните месеци на бременността жените лесно губят ориентация. Причината
Коментари Харесай

Защо е по-добре бременната да не шофира

През последните месеци на бременността дамите елементарно губят ориентировка. Причината за това са промени в мозъка, които хормоните диктуват. Намесва се естрогенът, който понижава някои структури на мозъка. Затова, до момента в който е зад кормилото, дамата може да се затрудни и да сбърка маршрута. 

Сътрудници на Института за човешко развиване „ Макс Планк “ в Берлин създали опит с 30 бременни, които били в последния триместър. И втора група, в която дамите не били бременни, нямали деца и в никакъв случай не били зачевали. 

И двете групи били подложени на проби за памет, пространствена ориентировка и навигация – трябвало да намерят изхода от лабиринт, откакто един път верният път им бил показан. И двете групи се справили еднообразно с тестванията за памет. Бременните обаче допускали неточности в навигацията.

Тогава учените изследвали мозъка им със скенер и открили, че при бременните по този начин нареченият путамен – зона във външния завършек на мозъка, обвързвана с образованието, била по-малка. Затова те по-трудно следвали инструкциите и се ориентирали по-зле.

Експериментът открил и друго: бременните се справяли добре с алоцентричната навигация - едно по-мъжко умеене, което употребява нереални механизми за ориентировка, като да вземем за пример да си представиш на какво разстояние пред теб е завоят.

По време на бременноста се нарушава егоцентричната навигация, в която дамите по принцип се оправят по-добре. При нея се употребяват елементарни ориентири от позиция на твоето зрение – да вземем за пример, от дясно или от ляво на теб. Оказало се, че в края на бременността точно тази навигация не „ работи “ вярно.

Източник: Новите родители
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР