През последните години въздушните удари от безпилотни летателни уреди се

...
През последните години въздушните удари от безпилотни летателни уреди се
Коментари Харесай

САЩ ще ликвидират джихадисти с „летящ нож"

През последните години въздушните удари от безпилотни летателни уреди се трансфораха в обичано средство на Пентагона и Централно разузнавателно управление на САЩ за очистване на терористи. Макар че икономисваха доста жертви от на въоръжените сили на Съединени американски щати, използването на дроновете стана и причина за отправянето на доста рецензии към Белия дом, още по времето на администрацията на Барак Обама. Основен аргумент на съперниците на тяхната приложимост е, че могат да станат причина за доста цивилни жертви. Това не беше изключено, поради че дроновете употребяват противотанкови ракета с лазерно ориентиране, създадени за въоръжение на хеликоптери.

На тези опасения обаче може да им бъде комплициран край, откакто американските военни са създали нова ракета, която извежда на напълно друго равнище изразът „ хирургическа прецизност”. Новият арсенал Hellfire R9X ще бъде употребен за ликвидирането на самостоятелни цели, без да предизвиква спомагателни вреди. Това ще стане изцяло допустимо, защото ракетата няма да има експлозив, само че все пак ще бъде не по-малко смъртоносна, защото бойната глава е сменена с над 50 кг метал и дълги остриета, които се отварят преди прикосновение с задачата.

Hellfire R9X е бил създаден по време на мандата на президента Барак Обама, с цел да се отговори на тактиката на терористите да употребяват цивилни за жив щит.

„ За целта чувството ще е като че ли наковалня е паднала от небето върху му”, съгласно вестник Уол Стрийт Джърнъл. Някои публични лица от бранша на сигурността назовават новата ракета „ летящ нож”. Обмисляло се потреблението му против къщата на Осама Бин Ладен в Пакистан, само че задачата по ликвидирането на терориста е била поверена на морските тюлени. Изданието твърди, че новото оръжие към този момент е било употребявано допълнително от две интервенции, базирайки се на някогашни и сегашни чиновници на разузнаването и военното министерство.

Единият удар е бил против Джамал Ал Бадауи, провел атентата против американския боен транспортен съд „ Коул”, а вторият път оръжието е било употребявано против водача на Ал Кайда – Ахмад Абу Хаир Ал Масри. И в двата случая терористите са били изумени, без да бъдатг взривени колите, в които се намират.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР