През последните години туризмът в световен мащаб може и да

...
През последните години туризмът в световен мащаб може и да
Коментари Харесай

Десет от най-странните нови форми на туризъм

През последните години туризмът в международен мащаб може и да пострада около ограничаващите политики, свързани с пандемията, само че по всичко проличава, че има положителни шансове за възобновяване. По-важното е, че той се трансформира с бързи темпове и става все по-любопитен и забавен, следвайки измененията в настройките на хората. На мнозина пътуванията до известни туристически дестинации от дълго време са им омръзнали. Селският туризъм или този, обвързван с известни празненство дестинации също от дълго време не са оригиналност. Какво ще кажете обаче за атомен туризъм? Или за галактически, боен или даже приказен?

“Когато приказваме за ваканции и отмора, нормално си представяме планината, морския бряг или обиколки на известни забележителности. Напоследък обаче се следи фрагментиране на туризма и сериозен растеж при търсенето на по-различен вид прекарвания, включващи малко известни и даже шокиращи действия като да вземем за пример обиколки за гледане на акули или посещаване на индустриални обекти, военни бази и какво ли още не. Тази наклонност към този момент може да се забележи и при някои запитвания в нашата платформа, а още по-ясно се вижда тя в международен мащаб ” - споделя Свилен Петков, съосновател на българската туристическа платформа Luxury Discounts.

Според него, главният извод е, че браншът се фрагментира и във все по-голяма степен се обвързва с обособени общности и субкултури. Свилен Петков разказва и кои са десетте най-странни нови форми на туризъм през днешния ден:

Толкин туризъм

Това е извънредно характерен тип туризъм, обвързван с книгите и филмите за “Властелинът на пръстените ” и други творби на писателя Джон Толкин, който има милиони почитатели по целия свят. Нова Зеландия е желана дестинация за пътуванията им, защото тя е главното място за снимане на филмовата поредност по тематиката. Най-запалените последователи на Толкин туризма посещават също Оксфорд и Бирмингам, където могат да се свържат с толкинското общество и да си закупят разнообразни артефакти и изкуство, отдадени на измислената галактика.

Атомен туризъм

При този тип туризъм хората посещават профилирани музеи, разказващи историята на атомните оръжия, както и действителни местоположения, където са се случили атомни произшествия или даже са били хвърляни атомни бомби. Един от най-посещаваните музеи от този тип е Чернобилският музей в Киев, където може да бъде теоретичен всеки подробност от повредата в Чернобил и нейното влияние върху хората. Хирошима и Нагасаки са другите най-посещавани места, когато става въпрос за атомен туризъм.

Еко туризъм

Любителите му реализират екологично виновни пътувания до разнообразни естествени зони за да ги опознаят и да им се насладят. Екскурзиите нормално предизвикват опазването на околната среда и учат културните особености на локалните нации.

Хайде да плуваме с акулите

Това в действителност е подвид на екотуризма, единствено че доста по-опасен от него. Той е желан от хората, които обичат акулите и всичко, обвързвано с тях. Голямата бяла акула е главен обект на така наречен обиколки с акули, които включват опитни водолази и защитни кафези. Въпреки високия им професионализъм и отлична организация обаче при тези рискови завършения от време на време се стига до произшествия с съдбовен край.

Религиозен туризъм

Свързан е с визитите на известни катедрали, джамии и други местоположения с значимо религиозно значение. Едни от най-предпочитаните дестинации на феновете на този туризъм са базиликата “Свети Петър ” във Ватикана, Йерусалим и доста други.

Винен туризъм

Този нишов вид туризъм включва всичко, обвързвано с виното - историята, основаването му и несъмнено неговата консумация. Екскурзиите нормално се състоят от визити на винарни, дегустация на виновност, разходки измежду лозя и даже прибиране на реколтата.

Виртуален туризъм

Тук става въпрос за виртуални обиколки и симулации на разнообразни места посредством видеоклипове или даже посредством технологии за виртуална действителност. Очаква се с развиването на новите технологии и изобретяването на още по-модерни устройства, виртуалният туризъм занапред да разцъфтява.

Дентален туризъм

Да, има и подобен. Това е подвид на медицинския туризъм и се реализира от хора, които търсят по-добра стоматологична помощ отвън своя град или страна. Любопитен факт е, че денталните туристи постоянно си поръчват съответно да придобият усмивката на известни актьори или музиканти. Другаде обаче те просто търсят по-изгодна цена за зъболекарски услуги, възползвайки се от разликата в стандартите на живот.

Военен туризъм

За разлика от атомния туризъм, при военния туристите посещават дейни военни зони, с цел да изпитат от първо лице какво е да си измежду бомби, патрони и гранати. Обикновено това са фенове на рисковите преживявания, които обичат приключенията и адреналина. По време на войната в Афганистан в страната имаше рекордно висок брой туристи, някои от които изгубиха живота си там.

Космически туризъм

Той се радва на засилен интерес през последните години, само че за жалост от него към момента могат да се възползват само доста богати хора. Хората, които до в този момент са съумели да си платят с цел да полетят в космоса като туристи, са единици и упованията са занапред някои нови галактически компании да създадат този отрасъл по-достъпен в ценово отношение.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР