През последните години тревожността около разпространението на микропластмасата расте. Тя

...
През последните години тревожността около разпространението на микропластмасата расте. Тя
Коментари Харесай

Микропластмасата става все по-опасна

През последните години тревогата към разпространяването на микропластмасата пораства. Тя е в океаните, даже в животни и растения, както и в бутилираната вода, която пием всекидневно. Изглежда, че микропластмасата е на всички места. А още по-неприятното е, че е освен на всички места към нас, само че и на непредвидени в човешкия организъм.
Прочетете още
Според откриватели от Университета на Ню Мексико микропластмасата от водата и храната, които консумираме, както и от въздуха, който дишаме, си проправя път от червата ни към други елементи на тялото, като бъбреците, черния дроб и даже мозъка.

За да доближат до това ново умозаключение, в продължение на четири седмици учените дават на мишки да пият вода с количеството микропластмаса, което се допуска, че хората гълтам всяка седмица. По-ранни изследвания демонстрират, че всяка седмица в тялото на човек попадат по пет грама микропластмаса, което е почти тежестта на една кредитна карта.По думите на Елисео Кастило, доцент по гастроентерология и хепатология в Медицинския факултет на Университета на Ню Мексико, откритието, че микропластмасата си проправя път от червата към други тъкани в човешкото тяло, е притеснително. Според него тя променя имунните кафези, наречени макрофаги, и това може да докара до възпаления в тялото.

По-нататък в друго проучване доктор Кастило ще се концентрира върху това по какъв начин метода на хранене на човек въздейства върху метода, по който микропластмасата се всмуква от тялото.Той и екипът му ще подложат лабораторните животни на няколко разнообразни хранителни режима, в това число подобен с високо наличие на мазнини, както и на различен с високо наличие на фибри. Част от " менюто " на някои от животните ще бъдат и части микропластмаса, до момента в който на други - не.

Според изследване, оповестено в списание Environmental Pollution, обаче без значение от типа храна, която ядем, няма по какъв начин да се избяга от микропластмасата. Учените са открили, че 90% от протеините, в това число веганските други възможности, съдържат микропластмаса, която е обвързвана с негативни последствия за здравето, пише New York Post.

 

 

 

Източник: lifestyle.bg

Снимки: iStock 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР