През последните години толкова много се говори за връзката между

...
През последните години толкова много се говори за връзката между
Коментари Харесай

7 причини да се излагаме по-често на слънце

През последните години толкоз доста се приказва за връзката сред излагането на слънце и преждевременното стареене и рак на кожата, че не е изненадващо, че хората всеобщо заобикалят слънчевите лъчи. Те обаче имат и своето удобно въздействие, и то освен за едно или две неща. Ето цели седем съществени аргументи, поради които си коства по-често да се излагаме на слънце.

За по-добро въодушевление

Доказано е, че слънцето въздейства на психическото ни положение и зоркост. Според учените умереното излагане на слънчева светлина оказва помощ за повишението на настроението ни и фокуса, като също покачва и равнищата на серотонин в тялото ни. Именно хормонът на щастието ни прави спокойни и бдителни. Освен това слънцето понижава риска от меланхолия за тези, изложени на риск от сезонно афективно разстройство.
 Снимка 613179
Източник: iStock

За по-добър сън

Колкото по-ярка е дневната светлина, толкоз повече мелатонин произвеждаме през нощта. Както знаем, мелатонинът е хормонът на съня. Това, което обаче евентуално не знаем за него е, че се създава от епифизната жлеза в мозъка през нощта и оказва разнообразни резултати върху мозъка, като усъвършенства съня, синхронизира биологичния ни часовник и намалява стресовите реакции. Освен това умереното излагане на дневна светлина е от решаващо значение за поддържането на естествен циркаден темп. " Изкривените циркадни ритми могат да провокират меланхолия и биполярно разстройство ", предизвестяват лекарите.

За добър напредък на костите

Друга добра причина да прекарваме време на слънце е, че то е източник на витамин D. А този витамин, прочут още като " слънчевият витамин ", подкрепя за усвояването на калций и е от значително значение за растежа и образуването на костите. " Витамин D в тялото ни се нуждае от активиране.

Слънцето оказва помощ неактивните равнища на витамин D да се трансфорат в дейни ", допълват здравните специалисти. Според Световната здравна организация да излагаме на слънчева светлина ръцете, дланите и лицето си за пет до 15 минути два или три пъти седмично ни е задоволително, с цел да се възползваме от изгодите на слънцето и да си набавим здравословна доза витамин D.
 Снимка 613181
Източник: iStock

За подсилване на имунната система

Наличието на витамин D в тялото ни е от значително значение за имунната ни система. Тъй като постоянното излагане на слънце е един от най-стабилните способи за повишение на дейните равнища на витамин D в тялото ни, то може да помогне и да укрепим имунната си система. Добре е да знаем, че ниските равнища на този витамин са свързани с нараснал % на инфекции, рак и смъртност след интервенция.

За устойчиво кръвно налягане

Изследване е посочило, че умереното излагане на слънчеви ултравиолетови лъчи може да намали високото кръвно налягане и по този метод да понижи риска от инсулт и сърдечни болести.
 Снимка 613178
Източник: iStock

За здрава кожа

Да, тъкмо по този начин - когато се излагаме по безвреден метод на слънце в действителност може да се предпазим от рак на кожата, както и от няколко други типове рак, измежду които на дебелото черво, яйчниците, панкреаса и простатата.

За здравословно тегло

Според проучвания припичането на утринно слънце може да ни помогне да понижим телесните мазнини и да се отървем от непотребните килограми - нужни са ни единствено 20 до 30 минути дневно, пише .
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР