През последните години темата са психичното здраве и различните видове

...
През последните години темата са психичното здраве и различните видове
Коментари Харесай

Тамара Върховец: Сексуалният тормоз спрямо съдийките не е рядкост


През последните години тематиката са психологичното здраве и другите типове тормоз, на който биват подлагани тенисистите, става все по-актуална. Звездите на Тура обаче не са единствените, които биха могли да се оплачат от сходен вид държание по отношение на себе си. Съдиите също нерядко се изправят против несправедливости, като образец за това бе реферът Даниел Щайнер, който загуби работата си откакто даде изявление без позволението на ATP.

Оказва се обаче, че това надалеч не е най-циничната демонстрация, на която съдиите стават жертви. В следствие, проведено от английското издание The Telegraph, Тамара Върховец, която в продължение на години е арбитър на стола в Тура, разкрива част от нещата, през които е минала в хода на кариерата си и разяснява по какъв начин съгласно нея обстановката може да бъде усъвършенствана.

Тя стартира историята си с роман за диалог с човек, именуван в следствието господин Х. Самоличността му не е оповестена, защото сега против него тече следствие по друго обвиняване.

„Един ден въпросният човек ме повика в кабинета си и ми сподели „Имаш голям капацитет. По отношение на професионалните ти качества небето е единствената граница. Извън корта обаче би трябвало да не изглеждаш толкоз сексуална“. Бях шокирана, защото се обличах семпло и не носех нито грим, нито бижута. Не разбирах какво желае този човек от мен. Сред съдийките непрекъснато се носеха злословия за това кой с кого е спал, само че аз имах репутацията на мъжкарана. Точно по тази причина този коментар ми се стори доста странен“ – споделя Върховец.

Тя декларира също, че половият тормоз по отношение на съдийките съществува от доста време, само че всички се преструват, че нищо не се случва.

„Имаше много мъже, които бяха уверени, че ще получат от мен това, което желаят, единствено тъй като бяха по-възрастни. Един от тях към този момент не е в тенис средите, само че различен бе нараснал на много влиятелна позиция, въпреки всички да знаят, че е „хищник“, а самият той в никакъв случай не се е опитвал да го крие. Помня, че на Ролан Гарос, този човек ме приближи в тил и ме опипа. Малко по-късно влезе в обществен спор с друга съдийка и когато я поддържах, той доста ми се ядоса. За благополучие обаче по-късно не си е разрешавал да ме допира отново“.

Водещата на икономическия подкаст Finax споделя, че кариерата ѝ като арбитър е навредила съществено на персоналния ѝ живот. „През цялата си кареира се трудих, с цел да заслужа „златна значка“ – най-високата подготовка в нашия спорт. По една или друга причина обаче това не се случи. Имах „сребърен“ статут в продължение на 16 години, което е връх. Исках да практикувам специалност, в която единствените критерии за развиване да бъдат работната ми нравственос и резултатите. Точно по тази причина се трансферирах във финансовия бранш. Кариерата на тенис арбитър се отрази доста тежко на персоналния ми живот“.

„Много хора са ми предложили да заведа дело поради нещата, които описах, само че не желая да го върша. Нежеланието ми е обвързвано със преживелица от предишното, която не желая да си напомням. Въпреки това обаче взех решение да се възползвам от опцията да приказвам от името на хората, които към момента са в тази система и нямат въможност да надигнат глас“.

На въпроса по какъв начин съгласно нея ситуацията би могло да се усъвършенства, хърватката дава отговор „Трябва цялата система да бъде изменена, от дъното до върха. Съдиите нямат към кого да се извърнат и нямат право да приказват с медиите. Когато се случи нещо скандално, което въобще не е необичайност, множеството от тях се опасяват да приказват поради следствията, които ще ги сполетят. Най-често те губят работата си, а същинският провинен резервира своята“.

„Точно подобен беше казусът със упоменатия към този момент господин Х. Срещу него бяха повдигнати голям брой обвинявания, които обаче не доведоха до нищо. Това обезкуражи съдийките и те взеха решение, че няма смисъл даже да се пробват да получат правдивост. Системата непрекъснато бива манипулирана от управителните лица, които доста добре знаят по какъв начин да реализират стремежи от тях резултат“.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР