През последните години Столична библиотека открива нови пространства на знания

...
През последните години Столична библиотека открива нови пространства на знания
Коментари Харесай

Стартира кампания „Книгите идват при вас“

През последните години Столична библиотека открива нови пространства на познания и информация в културната инфраструктура на София, притегля млади читателски публики и търси съвременни изобретателни формати на другарство с потребителите в подтекста на политиките, залегнали в „ СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА КУЛТУРАТА В СОФИЯ 2013 – 2023 г.”. След обичайните начинания на Столична библиотека като Зелени библиотеки, Библиотека в планината, културни прояви навън - креативен срещи и литературни четения, най-голямата обществена библиотека в страната показва пред столичани най-новия си Мобилен филиал „ Библиобус”. Първата и единствена в страната мобилна библиотека „ Библиобус” започва на 19 юли 2017 година от 12:00 ч. пред постройката на Столична община.

Чрез акцията на библиобуса „ Книгите идват при вас “ желаеме да насърчим нуждата от четене, ученето през целия живот, качеството на образованието и разширение на достъпа до цифрови запаси с културното ни завещание, а посредством разнообразни просветителни начинания чакаме да подобрим равнището на просветеност на децата и подрастващите и качеството на обществен живот.

Първата мобилна библиотека в света се появява във Англия през далечната 1859 година и съставлява конска каруца, натоварена с книги. Днес мобилните библиотеки варират от големи кораби до съвременно оборудвани рейсове.

Библиобусът на Столична библиотека ще доближава до:

- отдалечените квартали в София, в които няма огромни читалищни библиотеки и достъпът на хората до книжни запаси е стеснен,

- проблематичните изолирани обществени групи,

- домове за остарели хора и сираци,

- ромските общности,

- ще взе участие във фестивали, локални културни прояви и празници на учебните заведения и общностите в региона.

Библиобусът разполага с над 700 тома от най-новите и забавни книги художествена, научно-популярна и детска литература от модерни и типичен български и задгранични създатели.

Той предлага следните услуги:

- компютър, обвързван с мрежата на Столична библиотека и нейните запаси (достъп до електронния азбучник, електронни бази данни, цифрови платформи);

- авансово онлайн поръчване и заемане на книги и списания;

- срещи с писатели, поети, художници, литературни четения, изложения, арт ателиета и просветителни курсове за деца.

Първите читателски карти ще бъдат безвъзмездни. За да се заемат книги, читателите би трябвало да се записват и да заплатят годишна такса от 5 лева за възпитаници и пенсионери, 8 лева за всички останали. Могат да се заемат до 7 книги за период от 20 дни и могат да се върнат при идващото посещаване на библиобуса или в Столична библиотека и нейните филиали.

Графикът за локациите и маршрута на Библиобуса по дни, часове и място на престоя може да се откри на интернет страница на Столична библиотека и нейната фейсбук страница.

Кампанията на Библиобуса „ Книгите идват при вас “ ще бъде открита от госпожа Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община и госпожа Юлия Цинзова – директорка на Столична библиотека, на 19 юли 2017 година от 12:00 ч. пред постройката на Столична община.

С първите читатели ще бъде писателят Марин Бодаков.

Първият маршрут на библиобуса е на 19 юли 2017 година, сряда, от 13:30 часа, когато ще бъде позициониран в постройката на НСА. Столична библиотека ще вземе присъединяване в Детския лагер по изкуствата и спорта „ Една незабравима лятна почивка “ 2017 година по покана на уредниците на регион „ Студентски “. Екипът на Библиобуса на Столична библиотека ще раздаде на децата безвъзмездни читателски карти, книги и доста дарове. Втората дестинация на Библиобуса е в регион Овча купел, а третата – в регион „ Красна поляна “. Маршрутите на Библиобуса ще се дефинират дружно с представителите на локалните общности, районните администрации, неправителствени организации и читалища.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР