През последните години се наблюдава значителен скок в изследванията и

...
През последните години се наблюдава значителен скок в изследванията и
Коментари Харесай

Най-новите тенденции за лечение на сухота в очите – все по-често срещано, все така подценявано заболяване

През последните години се следи забележителен скок в проучванията и разработките, ориентирани към справяне с провокациите на синдрома на сухото око. То съставлява постоянно срещано очно заболяване, засягащо милиони по света.
Прочетете още
В света на офталмологията търсенето на новаторски лекувания за изсъхнало око бързо се развива. От усъвършенствани лечебни процедури до реформаторски фармацевтични артикули и различни способи, хоризонтът за тези, които страдат от синдрома на сухото око, е изпълнен с вяра и благоприятни условия. Тъй като проучванията не престават да напредват, вероятностите за усъвършенствано ръководство и облекчение за пациенти със изсъхнало око наподобяват по-ясни от всеки път.

Какви са най-новите лекувания и методики за справяне със синдрома на сухото око разкрива доктор Аспарух Кючуков, офталмолог в очна клиника " Луксор " в Пловдив.



–Д-р Кючуков, благодарим ви, че се присъединихте към нас през днешния ден. Като начало, апелирам, споделете какво тъкмо съставлява синдромът на изсъхнало око?

–Разбира се. Синдромът на сухото око поражда, когато очите не създават задоволително сълзи или когато сълзите се изпаряват прекомерно бързо. Пациентите изпитват възприятие на раздразнение, зачервяване и дискомфорт.Това е все по-често срещано положение, обвързвано с метода ни на живот и все по-голямото зрително натоварване. Много значима е връзката сред сухотата в очите и възпалението на едни дребни жлези в клепачите/ мейбомиеви жлези/ и самите клепачни ръбове. Традиционните лекувания включват изкуствени сълзи, промени в метода на живот и в по-тежки случаи медикаменти с рецепта или хирургични интервенции. Освен това, последните достижения в медицината откриха нови благоприятни условия за справяне със синдрома.

–Кои са някои от най-обещаващите нововъведения при лекуването на сухото око и по какъв метод избирате типа на лечението?

–Преди да се премине към лекуване е значимо да се откри съответната причина. При над 85% от случаите на сухи очи повода е проблем в липидния пласт на сълзите, който се създава от мейбомиевите жлези в клепачите. Поради това диагностиката на изсъхнало око е ориентирана главно към оценка на анатомията и функционалността на мейбомиевите жлези. Изследването се назовава мейбография и се извършва със специфични диагностични апарати, някои от които могат да проследят и спомагателни параметри при изсъхнало око (време на скъсване на слъзния филм, височина на слъзния мениск, количествена и качествена оценка на липидния слой). Изследването се предлага за обективно доказване на изсъхнало око. Ние в клиника „ Луксор “ работим с най-новите технологии и способи на лекуване като светлинна терапия и невромодулация. Светлинната терапия под формата на интензивна импулсна светлина (IPL) е с потвърдена успеваемост при понижаване на възпалението и възстановяване на стабилността на слъзния филм посредством стимулиране на самите мейбомиеви жлези. Това води до осезаемо облекчение на сухотата в очите.

–По какъв метод IPL повлиява синдрома на сухото око?

–Доказано понижава посредниците на възпалението. Възстановява морфологията и функционалността на мейбомиевите жлези. Освен това доста усъвършенства времето на скъсване на слъзния филм. Разрушава абнормните кръвоносни съдове, които поддържат възпалителната реакция. Заедно с това понижава популацията на мицелите демодекс, които подтикват възпалителната реакция и улесняват бактериалното размножаване по клепачите.



–Можете ли да разкажете по-подробно за някои нововъведения във фармацевтичното лекуване на сухото око?

–Една от най-големите новости е потреблението на нов тип изкуствени сълзи. За разлика от наличните до момента просто овлажняващи средства, фокусът към този момент пада върху основаването на смазващи капки за очи с усъвършенствана резистентност на очната повърхнина. Формулите въз основата на липиди да вземем за пример имитират естествените съставки в сълзите, осигурявайки по-дълготрайно облекчение за страдащите от сухота в очите.

Макар и към момента с нерешителен резултат, различен незабравим прогрес е създаването на нови медикаменти, които са ориентирани към главните аргументи за сухото око. Лекарства като Ikervis, Restasis, Xiidra и антициотици /циклоспорини/ имат за цел да понижат възпалението и да подтикват производството на сълзи. Тези медикаменти оферират по-целенасочен и систематичен метод, показвайки обещаващи резултати в клиничните изпитвания.

–Интересно е да се види какъв брой разнородни са методите. Има ли и други набиращи известност лечения?

–Промените в метода на живот са от решаващо значение за справяне със признаците на сухота в очите. Използването на особено проектирани очила за отбрана против фактори на околната среда набира известност. Освен това се изследват изгодите от Омега-3 мастни киселини и други хранителни добавки за поощряване на здравето на очите.

–В умозаключение, какво виждате като бъдеще при лекуването на сухото око?

–Бъдещето наподобява обещаващо с продължаващите проучвания, ориентирани към генните лечения и все по-точната диагностика. Приспособяването на лекуването към характерните характерности на всеки човек и оправянето с първопричините за сухото око на молекулярно равнище крие голям капацитет. Тъй като нашето схващане за положението се уголемява, можем да чакаме по-ефективни и целенасочени лечения за страдащите от изсъхнало око.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР