През последните години редица райони в България успяха да привлекат

...
През последните години редица райони в България успяха да привлекат
Коментари Харесай

170 компании правят авточасти в България и дават работа на над 40 000 души

През последните години редица региони в България съумяха да привлекат интернационалните вложители от автоиндустрията, произвеждащи елементи и системи за водещите марки в международен мащаб.

По оценката на зам.-министъра на стопанската система Лъчезар Борисов сега в страната работят към 170 такива сдружения, като те способстват за 4% от брутния вътрешен артикул (БВП). Също по този начин те дават работа на над 40 000 души.

Това заключи зам.-министърът в границите на откриването на второто издание на Automotive Leaders Summit Europe, което се организира във Виена.

Борисов разяснява още, че планове на стойност 800 милиона лв., създаващи близо 13 000 работни места, са сертифицирани по закона за поощряване на вложенията и подкрепени от отрасловото министерство.

По време на речта си при откриването на срещата той разяснява, че измежду преимуществата на България за привличане на задгранични вложения са макроикономическата и финансова непоклатимост дружно с ниските налози и оперативни разноски.

" Участници в лидерската среща показаха мнение, че България се се утвърждава като основен състезател и една от най-бързо разрастващите се дестинации в областта на производството на съставни елементи за автомобилната промишленост ", показват още в публично известие от министерство на стопанската система.

Най-голямата компания в този отрасъл у нас е японската " Язаки ", която през предходната година отвори трета база, намираща се в Димитровград, като има още в Сливен и в Ямбол. След като в началото през есента на 2017 година там наеха 800 души при започване на февруари от компанията оповестиха, че ще отворят още 700 работни места.

Отново през предходната година немската Kostal, която е профилирана в производството на подкормилни кутии, даде старт на работата във втория й цех в Пазарджик, където работните места са 1700. Преди него сдружението отвори и цех в Смолян.

Друг водач от Германия - " ВИТТЕ Аутомотив ", пък разгласи през август, че уголемява индустриалната си база в Русе и наема в допълнение 500 души. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР