През последните години най-големите длъжници на ЕНЕРГО-ПРО са някои от

...
През последните години най-големите длъжници на ЕНЕРГО-ПРО са някои от
Коментари Харесай

Енергото дърпа шалтера на ВиК Добрич и ВиК Шумен, натрупали дългове за над 10 млн.лв.

 През последните години най-големите длъжници на ЕНЕРГО-ПРО са някои от ВиК сдруженията в Североизточна България. ВиК Шумен и ВиК Добрич досега са натрупали отговорности в размер на над 10 млн. лв., които макар непрекъснатото разсрочване не престават да нарастват, а постигнатите договорености за разсрочване на дължимите суми не се съблюдават.

Толерирането на дълготрайно струпване на задължения в такива размери нарушава естествената оперативна работа на ЕНЕРГО-ПРО и ощетява неговите лоялни клиенти и сътрудници. Отговорните институции не оказват нужното подпомагане за решение на казуса в неговата целокупност, който в тази ситуация на ВиК Добрич датира от 2007 година  

Към ЕНЕРГО-ПРО бяха поети задължения за погашение на всички сегашни и просрочени отговорности на ВиК Добрич и ВиК Шумен в период до 15.08.2020 година До момента това не се е случило и дългът продължава да пораства, заради което ЕНЕРГО-ПРО разгласи график за поетапно изключване на електрозахранването на двете ВиК сдружения от 29.09.2020 година Мярката се подхваща с единствената цел да се ограничи натрупването на още по-големи дължими суми, както и да се защитят ползите на всички останали постоянни клиенти. 

След привършване на вероятните разновидности за деяние и поради големия насъбран дълг, ЕНЕРГО-ПРО е насила да приложи процедура по прекъсване на зареждането според  чл. 123 от Закона за енергетиката. Тази законова мярка е единственият вид да се подсигурява сигурността на електроенергийната система и да бъде обезпечено гладко осъществяване на оперативните отговорности на сдружението към всички клиенти.  

Като представител на сдружения с социална значителност, каквито са и ВиК Добрич и ВиК Шумен, ЕНЕРГО-ПРО е било и продължава да бъде самодейно в търсенето на схващане и разрешаване на проблема със систематичното неплащане на суми за електрическа енергия и мрежови услуги. В същото време компанията е длъжна да съблюдава лицензионните си отговорности за навременното и качествено доставяне с електрическа сила. Интересът на всички участници във финансово свързаната верига по доставка, транспорт и систематизиране на електрическа енергия е еднообразно важен и единствено двустранното съблюдаване на нормативните условия и правила ще обезпечи равнопоставеност и безпроблемна работа на електроенергийната система. 

Дружеството продължава да разчита, че всички ангажирани институции ще подходят отговорно и ще вземат ограничения до 29.09.2020 година за попречване на публичния проблем, който би зародил със прекъсването на електрозахранването на водоснабдителните сдружения. Обявените графици за поетапно изключване ще бъдат ревизирани при положение на изцяло погасяване на отговорностите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР