През последните години криптовалутите се превърнаха от неясна терминология в

...
През последните години криптовалутите се превърнаха от неясна терминология в
Коментари Харесай

Над 50% от стартираните в последните 10 години крипто проекти са “мъртви”

През последните години криптовалутите се трансфораха от неразбираема терминология в необятно публикувана финансова инвестиция. 

Въвеждането на борсово търгувани фондове (ETF), свързани със спот цените на водещата криптовалута – Биткойн ( BTC ), се очакваше да подтиква всеобщото им приемане.

Важно е обаче да се означи, че забележителен брой криптовалути изпитват крах. Повече от половината от тях са изчезнали в неопределеност.

Според констатациите от изследване, извършено от CoinGecko, платформа за следене на криптопазара, от над 24,000 криптовалути, регистрирани на тяхната платформа от 2014 година насам, над 50% са изпаднали в неплатежоспособност.  

Проучването демонстрира, че забележителна част от тези провалени планове са се появили по време на бичия пазар през 2020-21 година – интервал на бърза пазарна агресия, в който бяха основани голям брой криптовалути, доста от които не съумяха да устоят теста на времето. По-конкретно, от 7,530-те криптовалути , стартирани през този интервал, повече от половината към този момент са неактивни.

Интересно е, че плановете, инициирани по време на бичите пазари през 2021 година и 2017 година, демонстрират замайващ 70% % на крах, а даже и тези, регистрирани през 2022 година, бележат близо 60%.

CoinGecko класифицира дадена криптовалута като “ ” или “ “, в случай че тя не е посочила никаква комерсиална интензивност през последните 30 дни.

Тази категория обгръща планове, за които е потвърдено, че са измами, “ ” или случаи, в които екипът на създателите е изискал деактивиране.

Има обаче и позитивно развиване, което би трябвало да се вземе поради. През 2023 година процентът на неуспехите доста спадна до почти 10% от всички регистрирани криптовалути. Този спад допуска съзряване на пазара, като се натъртва повече на основни начинания, а не на спекулативни шиткойни.

Подобрението се преглежда като симптом за зрялост на пазара, изключително откакто обичайна финансова експозиция (TradFi) притегля повече вложения. Към сегашния миг CoinGecko следи над 12,000 криптовалути на 972 тържища.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР