През последните години Индия се фокусира върху износа на смартфони.

...
През последните години Индия се фокусира върху износа на смартфони.
Коментари Харесай

Виетнам се превърна във втория по големина износител на смартфони след Китай, докато делът на Индия почти не нараства

През последните години Индия се концентрира върху износа на смарт телефони. През ноември 2022 година министър-председателят на страната се похвали, че износът е надхвърлил 5 милиарда $.

През 2023 година той даде обещание, че „ скоро целият свят ще употребява смарт телефони, създадени в Индия “. Виетнам обаче до момента е посочила по-впечатляващ прогрес в тази област, оповестява The Hindu.

През 2019 година индийските управляващи си сложиха за цел да усилят износа на мобилни телефони до 660 млн. броя на стойност 110 милиарда $ до 2025 година. Една година преди крайния период износът на смарт телефони от Индия е за по-малко от 10 милиарда $ годишно. Това несъмнено е дребна част от задачата. Индия създава огромен брой смарт телефони, само че по-голямата част от тях се използват на вътрешния пазар. Високите вносни мита върху съставените елементи на смарт телефоните не престават да бъдат значим ограничител. В края на януари държавното управление понижи таксите върху лещите, батериите и задните капаци от 15 % на 10 %, до момента в който зарядните устройства и печатните платки към момента се таксуват с 20 %.

Дял на страните в международния експорт на смарт телефони

Компаниите, които желаят да понижат зависимостта си от Китай са привлечени от Виетнам. От години последната поема част от китайския експорт и към този момент даже измести Южна Корея като вторият максимален експортьор на смарт телефони. До 2010 година дяловете на Индия и Виетнам в износа на смарт телефони на международния пазар бяха по-малко от 1%. До 2022 година Виетнам е нараснал каузи си до 12 %, а Индия е едвам на седмо място с 2,5 %.

Китай остава водач, изнасяйки половината от международните смарт телефони, само че към този момент не се следи устойчива наклонност на напредък, настояща до 2015 година.

Други огромни експортьори са Хонконг, ОАЕ, Чехия, Съединени американски щати и Южна Корея.

Бързият напредък на Виетнам може да се дължи на бързото разгръщане на пазара на смарт телефони в Съединени американски щати. Те са и най-големият вносител на мобилни телефони в света. От 2018 до 2022 година делът на Виетнам във вноса на смарт телефони в Съединени американски щати се е нараснал от 9% на 18%. Виетнам също по този начин усили каузи си до 1% във вноса на смарт телефони в Хонконг, вторият максимален вносител в света, а делът на Индия тук е още по-малък.

Япония, която е четвъртият по величина вносител в света получава 6 % от смарт телефоните от Виетнам. Делът на Индия тук е три пъти по-малък. Делът на Индия нараства на пазарите в ОАЕ и Германия. Те са надлежно третият и петият вносител в света. В ОАЕ делът на Индия е повишен от 5 % през 2018-та до 13 % през 2022 година, до момента в който делът на Виетнам е намалял от 31,8 % до 13,5 % за същото време. В Германия делът на Виетнам е намалял от 20 на 100 на 10 на 100, до момента в който делът на Индия е повишен от 0 на 100 на 5 на 100.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР