През последните години е направено малко в подкрепа на бизнеса.

...
През последните години е направено малко в подкрепа на бизнеса.
Коментари Харесай

Николай Василев за управляващите: Сегашните хора дойдоха на власт при нулева инфлация през лятото на 2021 година

През последните години е направено малко в поддръжка на бизнеса. Балансът е мощно нарушен в интерес на популизма и синдикализма към изкуствено административно повишение на приходите. Неслучайно икономическият напредък за предходната година към този момент е към 1.8%, което е покрай нула. Това разяснява в ефира на Нова нюз някогашният вицепремиер и министър на стопанската система Николай Василев.

Според него по-висок стопански напредък се реализира с доста ограничения и промени в комплект, а такива няма. " Основната роля на страната, съгласно сегашните ръководещи, е да раздава пари на калпак, главно за обществени разноски, както и за покачване на минималната работна заплата. Политики за привличане на вложения съвсем няма, липсва облекчение на регулаторни режими,  приватизация, концесии... Но има държавен комунизъм - от ден на ден разходи, държавни предприятия, по-голяма роля на страната в стопанската система. Това не е никаква градска десница, това си е градска левица ", разяснява Василев.

По думите му ръководещите ни вкарват в доста " криви огледала ". " Хвалят се с противоположни неща. Първо споделят, че огромният недостиг е по-добър от уравновесения бюджет, после се хвалят с уравновесен бюджет и най-после вършат огромен недостиг. След това пък споделят, че дефицитът е единствено 2.2% ", сподели още Николай Василев.

Според него съществуването на инфлация няма никакво отношение към бюджетния недостиг.

" През цялата 2022 г. задавах един въпрос: къде отидоха 9 милиарда за 9 дни? Отговориха на 10 юни, когато падна държавното управление, с една дребна табличка, в която имаше имена на министерствата и данни за това кое колко е получило, само че сумата отново не излизаше с 600 млн. лв. ", добави Василев.

Той бе безапелационен, че държавата не извършва финансовите си разноски.

По думите му политиките на кабинетите в последните три години са мощно проинфлационни, а не антиинфлационни. " Сегашните хора пристигнаха на власт при нулева инфлация през лятото на 2021 година ", акцентира Василев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР