През последните години дейностите по интереси в училищата бяха финансирани

...
През последните години дейностите по интереси в училищата бяха финансирани
Коментари Харесай

Министър Вълчев разкри едно от най-големите предизвикателства в образованието

През последните години дейностите по ползи в учебните заведения бяха финансирани за сметка на средства от европейския и обществения фонд по оперативни стратегии. Но това не беше регулярно и стабилно. Сега с в допълнение признатите в държавния бюджет 25 милиона лв. ще можем да финансираме стабилно действия по ползи във всички учебни заведения.

Това сподели на брифинг в Симитли министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, представен от Българска телеграфна агенция. Тези действия са доста значим периметър от активността на учебните заведения, тъй като посредством тях могат да се вършат редица политики, които не всеки път могат да се осъществят посредством часовете по образователния проект. Тези действия са ориентирани към развиване на качествата на децата, както в региона на математиката и естествените науки, по този начин и в областта на спорта и изкуствата. 40% от дейностите би трябвало да бъдат ориентирани към математика, техника и естествени науки, цифрова креативност. Там имаме най-видим спад в просветителните резултати, уточни министър Вълчев.

Според министър Вълчев едно от най-големите провокации е намаляващият брой кандидат-студенти в инженерно-техническите и професионални посоки. От друга страна на пазара на труда това са позициите, на които чакаме максимален дефицит на експерти. В същото време там е и най-големият растеж на възнагражденията и този сигнал дава пазарът на труда, по тази причина е належащо всички старания да се насочат към това повече деца от ранна възраст да бъдат стимулирани за включване в тези действия.

Опитваме се да създадем просветителните институции по-отворени и взаимодействащи си. 10 % от плануваните 25 милиона лв. ще бъдат ориентирани към общините за общински стратегии за междуучилищни действия и изяви, които да се организират в партньорство с други общини. Необходимо е да насърчим и партньорството с родителите. Там където учебните заведения взаимодействат добре с родителите имаме и по-добри просветителни резултати. Училищата и фамилиите би трябвало да бъдат сътрудници, тъй като имат обща задача - да обучат и да създадат детето по-добро, акцентира министър Вълчев.

В Симитли министър Красимир Вълчев, дружно с кмета на общината Апостол Апостолов даде началото на огромен план за ремонт на СУ "Св. Св. Кирил и Методий ". Проектът е на стойност 2 милиона лв. обезпечени от Държавен фонд "Земеделие " и Община Симитли.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР