През последните години броят на пушачите в света постоянно намалява,

...
През последните години броят на пушачите в света постоянно намалява,
Коментари Харесай

СЗО: Намалява броят на пушачите по света

През последните години броят на пушачите в света непрекъснато понижава, заяви Световната здравна организация (СЗО) във вторник, като прикани страните да засилят още повече ограниченията за надзор, с цел да се оправят със смъртоносната взаимозависимост към тютюна.

През 2020 година към 1,30 милиарда души в света са употребявали тютюн, което е по-малко от 1,32 милиарда души две години по-рано, показва СЗО в нов отчет.

Според отчета до 2025 година този брой се чака да намалее до 1,27 милиарда, което значи, че за седем години употребяващите тютюн ще намалеят с към 50 милиона души, макар че популацията на света е повишено.

Докладът демонстрира, че до момента в който през 2000 година съвсем една трета от международното население на възраст над 15 години е употребявало тютюневи произведения, през 2025 година се чака това да прави единствено към една пета от него.
СЗО желае рестриктивните мерки против COVID-19 да не стопират
Световната здравна организация предизвести страните, в които има нарастване на заразяванията с ковид, да не отсрочват стягането на...

" Много окуражаващо е, че всяка година все по-малко хора използват тютюн ", съобщи в изказване шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус, предава БГНЕС.

Но " към момента имаме да извървим дълъг път, а тютюневите компании ще продължат да употребяват всички налични трикове, с цел да защитят гигантските облаги, които получават от продажбата на смъртоносните си артикули ".

По данни на СЗО използването на тютюн убива повече от осем милиона души всяка година, множеството от които директно заради личната си приложимост на тютюн, до момента в който 1,2 милиона от тях са непушачи, изложени на пасивно пушене.

В отчета се предизвестява, че годишният брой на смъртните случаи ще продължи да се повишава за известно време, даже когато използването на тютюн намалее, " тъй като тютюнът убива постепенно своите консуматори и хората, изложени на неговите излъчвания ".

Докладът приветства обстоятелството, че 60 страни към този момент са на път да понижат използването на тютюн с 30 % в интервала 2010-2025 година
Гебрейесус скандализиран: Поставените бустерни дози надвишават 6 пъти първите дози в някои страни
Генералният шеф на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус разкритикува всеобщото потребление на бустерна доза ваксин...

Когато преди две години СЗО разгласява последния си отчет за световните трендове в използването на тютюн, единствено 32 страни бяха на път да реализират това.

СЗО пресметна, че вложението единствено на 1,68 $ на глава от популацията всяка година в интервенции за отричане от тютюнопушене, като да вземем за пример даване на препоръки посредством текстови известия, може да помогне на 152 милиона консуматори на тютюн да се откажат сполучливо от тютюнопушенето до 2030 година

Въпреки че броят им понижава, в отчета, който не включва използването на електронни цигари, се акцентира, че през предходната година 36,7% от всички мъже и 7,8% от дамите в света към момента са употребявали тютюневи произведения.

Още по-обезпокоително е, че 38 милиона младежи на възраст сред 13 и 15 години също са го правили.

Европа е районът в света, в който най-вече дами използват тютюневи произведения - цели 18%, сочи отчетът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР