През последните две седмици градът ни е свидетел на ежедневни

...
През последните две седмици градът ни е свидетел на ежедневни
Коментари Харесай

Малина Едрева: Демокрацията е ценност, която трябва да се защитава всеки ден

През последните две седмици градът ни е очевидец на ежедневни митинги. Всички ги виждаме, всички ги чуваме, само че по-важното е всички да ги разберем.
Това съобщи ръководителят на ГЕРБ/СДС в Столичния общински съвет Малина Едрева на днешното съвещание .
В декларацията на групата се споделя още:
Някои претенции са справедливи, някои са обективни, някои са остроумни. Този митинг не е провокиран от един акт, от една персона или от едно държавно управление, това е митинг в отбрана на полезности.
Днес центърът на София не е блокиран от заграждения както преди 7 години. И това е полезност. Никой от нашата политическа мощ не си и помисля да каже, че митингите не съществуват, че са една шепа маргинали, които нямат друга работа. И това е полезност.
Демокрацията и върховенството на закона са полезности, които би трябвало да се схванат доста добре и да се пазят всеки ден, от всеки един човек.
Демокрацията съществува единствено в границите на правила – спокойно и законно предаване на властта, почитание към мнението и вижданията на другите, не когато те са споделени от нас, а в противен случай – когато са разнообразни.
Демокрацията не е налагане на волята на многото, на дейните или на шумните над всички останали, а посланичество на всеки.
Протестите са знак, че демокрацията е жива, здрава, витална и избуяваща, което значи, че поколенията след 89-та и ние самите сме си свършили работата добре, щом нашите деца не се опасяват да ни търсят сметка. Уважаваме правото на митинг, тъй като и ние сме били децата на митинга. Нещо повече – за нас това не е въпрос на живот и гибел, а опция за поправяне на неточности, разбиране на нови хрумвания и привличане на нови съидейници.
Мястото на младите, на несъгласните, на тези, на които им е накърнено възприятието за правдивост е навръх площада. Не постоянно, само че постоянно, когато се постанова. Даваме си сметка, че това е митинг не тъй като държавното управление е направило доста неприятни неща, а тъй като не е съумяло да направи доста положителни неща. И то ще получи своята оценка. Готови сме за това. Но това би трябвало да стане на избори, тъй като по този начин работи демокрацията.
И всички, които вземат участие в митинги, би трябвало да одобряват това. Трябва да одобряват избора, който парламентарните, президентските или които и да е избори са легитимирали. Може да не ни харесва резултатът, можем да не утвърждаваме този, който е определен, можем даже да не го поносим, само че би трябвало да приемем избора. Дори да е друг от нашия избор. Демокрацията от време на време разочарова, демокрацията от време на време се движи по-бавно или по-бързо от нашия темп, само че продължава да си коства.
Не си разрешаваме да отхвърляме митинга като злепоставен заради обстоятелството, че с изключение на млади, дейни хора със обективни претенции, той се предвожда и от госпожа „ Аз предложих Пеевски “, политически стратези с заводи за тролове и уеб сайтове за подправени вести, някогашни, сегашни и надяващи се политици от всевъзможни цветове и групи по ползи. Те също имат право на мнение, само че също така имат и отговорност. Отговорност да заявят какви решения оферират, кой стои до тях, зад тях и към тях. Какво са постигнали до момента и какво не са съумели? Какъв път виждат напред?
Този спор е не просто нужен, той е изискуем от всички нас, които чуваме и разбираме митинга, а не го използваме като политически опортюнизъм и 15 минути медийно внимание.
И в заключение- държанието по време на тази обстановка демонстрира действително какви са твоите полезности.
Да си демократ, значи да уважаваш правото на другия да избира! Да си демократ, значи да не налагаш своите визии силово! Да си демократ, значи да не въвличаш останалите в твоите схеми, без тяхно единодушие!
Да си демократ, значи да спазваш законите и разпоредбите, а не да рушиш и тероризираш! Всеки има право на митинг, само че не за сметка на другите, които не стачкуват. Да спираш метрото и след това да бягаш като партизанин от мандра, да лишаваш хората от право на свободно напредване, е противоположното на честност и либералност. Надявам се, сътрудници, изрично да се разграничите от сходни прояви!
Надявам се още и, че всички сътрудници са в положение да създадат разликата сред сесията на общинския съвет и площада. Ние сме тук, с цел да обсъдим и вземем съответни решения по проблемите на града. Защото това значи да оправдаваш доверието на софиянци – да си тук, да работиш, да градиш и носиш отговорност. По волята на софиянци би трябвало да търсим тези решения дружно – ние с вас и вие с нас. Надявам се да използваме времето си през днешния ден за града, а не с цел да разиграваме сценки за моментни политически дивиденти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР