През последните две години се наблюдава голям ръст на хакерските

...
През последните две години се наблюдава голям ръст на хакерските
Коментари Харесай

Криптовирусите закриват една пета от малките фирми

През последните две години се следи огромен растеж на хакерските офанзиви посредством така наречен криптовируси (ransomware), Които блокират достъпа до компютъра и желаят откуп, с цел да възстановят данните. Проучване на компанията Malwarebytes обаче демонстрира, че от време на време последствията от сходни офанзиви са много по-сериозни от блокирал длъжностен компютър, оповестява онлайн изданието CNET.

Хакерите са спечелили над 25 млн. $ от кибероткупи

Как наподобява допустимо най-опасната хакерска атака

Анализът на компанията покрива хакерските офанзиви с криптовируси през 2016 година Оказва се, че 32% от всички компании по света са били атакувани от най-малко един вирус през предходната година. От тях една пета са прекратили активността си изцяло поради вируса. Това демонстрира какъв брой по-зависими стават фирмите от интернет и цифровите технологии, разясняват анализаторите. Въпросните компании са дребни и не могат да си разрешат нито високо равнище на киберсигурност, нито да забавят рутинната си активност. Когато криптовирус блокира компютрите им обаче, това води до съдбовни последствия за сходни компании.

Целта на Petya не са парите, а заличаване на данни

Изкуствен разсъдък ще пази Windows 10 от вируси

Големите компании също не са пощадени. Докато множеството дребни компании стават инцидентни цели на криптовирусите, огромните са чест обект на целенасочени кибернападения. Общо една четвърт от фирмите са били атакувани повече от 20 пъти с криптовируси през 2016 година Най-честите жертви са в Австралия и Англия.

Плащането на откупа на хакерите също не постоянно взема решение казуса. Средно 46% от австралийските компании и 43% от английските са платили откупа. 40% от австралийските и 46% от английските компании не са получили файловете си откакто са платили. В Съединени американски щати 32% не са получили файловете си след заплащане.

Киберсигурността на България е на приблизително световно равнище

Обвиниха възпитаник за няколко световни хакерски атаки

Експертите следят и друга наклонност. Криптовирусите и хакерските офанзиви като цяло от ден на ден се насочват към човешкия фактор. Хората към момента могат елементарно да бъдат заблудени да кликнат на линк или файл в чужд имейл и да оказват помощ на хакерите да конфигурират вируса, вместо да губят време и старания в заобикалянето на отбраните.

"Представете си, че изпратите вируса на 100 000 имейла и от тях 10 000 кликнат на бутона, а желаете откуп от 200 $. Това са много съществени суми с минимални старания ", разяснява Брет Калаган, един от създателите на изследването.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР