През последните две години Европа успя да се дистанцира от

...
През последните две години Европа успя да се дистанцира от
Коментари Харесай

Ще оцелее ли Европа през зимата без газ от Русия и кои две страни я изместиха като най-големи доставчици

През последните две години Европа съумя да се дистанцира от съветските енергийни артикули в символ на митинг против войната в Украйна. Европейският съюз за първи път наложи ембарго върху вноса на недопечен нефт от Русия през декември 2022 година, след което пристигна ембарго върху петролни артикули (включително бензин и дизел) през февруари 2023 година, написа Oilprice.

Междувременно съветският импорт на природен газ е намалял от към 450 милиона кубични метра дневно (mcm/d) в края на 2021 година до към 150 mcm/d сега.

Останалите газови потоци са разпределени сред полутечен природен газ, тръбопроводи през Украйна и други тръбопроводни направления (предимно през Турция в България, както и дребен поток през Беларус в Литва). Европа към този момент изкара два зимни сезона, оставайки в края на тях с доста газ, макар фрапантното понижаване на съветския импорт.

Запасите за газ в Европа бяха близо 60% до края на зимния сезон през април 2024 година, което е връх за края на зимния сезон. На пръв взор това достижение наподобява впечатляващо. То обаче опровергава обстоятелството, че континентът е постигнал дребен прогрес в намаляването на повече съветски доставки за близо две години макар апелите на някои страни да се откажат изцяло от съветските енергийни артикули.

Междувременно Норвегия и Съединени американски щати изместиха Русия като най-големият снабдител на газ за Европа. Миналата година Норвегия достави 87,8 милиарда кубически метра газ за Европа, което съставлява 30,3% от общия импорт, до момента в който Съединени американски щати достави 56,2 милиарда кубически метра, което съставлява 19,4% от общия импорт.

Според анализаторите на енергийните първични материали в Standard Chartered обаче няма прогрес в намаляването на вноса, откогато потоците през тръбопроводната система Nord Stream са прекратени. Напротив, вносът на газ в Европа от Русия се повиши с почти 50% от първото тромесечие на 2023.

Скорошният боен напън на Украйна в съветската област Курск породи опасения по отношение на потоците през Украйна. Според Standard Chartered обаче тези страхове са пресилени. Още през 2019 година Русия и Украйна подписаха петгодишно съглашение за пренос по тръбопроводи за доставка на природен газ за Европа.
 Въпреки глобите, стопанска система №2 в Европа усили вноса на LNG от Русия
Въпреки глобите, стопанска система №2 в Европа усили вноса на LNG от Русия

Поетапното прекъсване на вноса на съветските изкопаеми горива " се разминава " в европейските страни

Киев даде знак, че няма да възобнови пакта, когато изтече на 31 декември 2024 година, а ръководителят по енергийните въпроси в Европейски Съюз Кадри Симсън уточни, че изпълнителната власт на Европейски Съюз " няма интерес " да упорства за възкръсване на съглашението.

Украинският газ възлиза на 5% от общия импорт на газ в Европейски Съюз. Аура Сабадус, старши анализатор във компанията за пазарно разузнаване ICIS, сподели пред Politico, че Австрия, Унгария и Словакия евентуално ще бъдат най-силно наранени, когато вносът бъде преустановен.

Според StanChart има задоволително потенциал за заменяне на газовите потоци през Украйна. Стоковите анализатори показаха, че не-руските потоци LNG в Европейски Съюз са намалели с приблизително140 mcm/d от април. Според анализаторите премахването на последните съветски доставки на сила от Европейски Съюз е по-скоро въпрос на политическа воля, нещо, което наподобява липсва на някои европейски страни.

Базиран в Белгия стопански мозъчен концерн Bruegel прави следния извод - че Европейски Съюз може освен да изкара идната зима без съветски газ, само че и без да преживее икономическа злополука. За да се случи това обаче, Европа ще би трябвало да преодолее съществени механически и регулаторни провокации и също по този начин да понижи годишното си търсене на природен газ с 10-15%, защото никакво количество неруски импорт няма да е задоволително, с цел да запълни задоволително хранилищата преди идващия зимата.

През юни Европейски Съюз утвърди наказания за съветския газ, за ​​първи път, откогато Русия нахлу в Украйна. Според белгийското председателство на Европейски Съюз, Съюзът ще удари Русия с невиждани наказания против нейния рентабилен газов бранш - ход, който евентуално може да източи стотици милиони от Москва.
 Повечето съветски LNG отива към Европа, не към Азия
Повечето съветски LNG отива към Европа, не към Азия

Европа мина през зимния сезон с рекордни равнища на природен газ в хранилищата

Решението пристигна, откакто Германия и Унгария забавиха договорка със седмици - въпреки и за разнообразни елементи от пакета. Санкциите няма да обиден по-голямата част от съветския експорт на течен природен газ (LNG) за Европейски Съюз, а вместо това препоръчаните наказания биха попречили на страните от Европейски Съюз да реекспортират съветски LNG след приемането му и също по този начин ще забранят присъединяване на Европейски Съюз в идни планове за LNG в Русия. Санкциите ще забранят потреблението на пристанища, финанси и услуги на Европейски Съюз за реекспорт на съветски LNG, което всъщност значи, че Русия ще би трябвало да преразгледа своя модел за експорт на LNG. В момента Русия доставя LNG за Азия през Европа, като Белгия, Испания и Франция са съществени центрове.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР