През последните две десетилетия се говори за спада на щатския

...
През последните две десетилетия се говори за спада на щатския
Коментари Харесай

Дедоларизацията на международните резерви: неумолима световна тенденция

През последните две десетилетия се приказва за спада на щатския $, което значи понижаване на каузи на американската валута в формалните интернационалните запаси, интернационалните сетълменти за външна търговия и други трансгранични транзакции, в активи и отговорности на банкови системи, при валутни покупко-продажби на FOREX пазара.

Тези диалози обаче към момента не дадоха съображение да се приказва за окончателния спад на $, загубата на статута му на съществена валута. Събитията, които започнаха през февруари 2022 година (войната на санкциите), съживиха полемиките за бъдещето на „ зелените “.

Сега желая да обърна внимание на подобен индикатор като каузи на щатския $ в формалните валутни запаси. Те са част от формалните интернационалните запаси минус СПТ (специални права на тираж, специфична валута в специфична сметка на член на МВФ), позицията на страната в МВФ и

парично злато. В края на 2021 година общият размер на формалните валутни запаси на всички страни членки на МВФ възлизаше на 12,937 милиарда $.

В началото на 1990-2000-те години делът на щатския $ в общите валутни запаси на страните-членки на МВФ доближи рекордно високо - повече от 70 %. Ето данни за дяловете на главните валути в общите валутни запаси на страните членки на МВФ (в края на годината,%):

2001 година

2011 година

2021 година

Долар на Съединени американски щати

70,7

62,3

58,8

Евро

19,8

24,7

20,6

Британска лира

2,7

3,8

4,8

Японска йена

5,2

3,6

5,6

Швейцарски франк

1,2

0,1

0,2

Източник: МВФ

Както можете да видите, за две десетилетия (2001-2021) делът на щатския $ понижа до 58,8%, съвсем 12 процентни пункта. Делът на еврото и японската йена леко набъбна, английската лира видимо ускори позициите си. Швейцарският франк загуби предходните си позиции. Имаше частична подмяна на щатския $ с нови аварийни валути като канадския $ (делът му в края на 2021 година е 2,4%) и австралийския $ (1,8%). Също по този начин китайският юан се появи в състава на аварийните валути с дял от 2,8% в края на предходната година (пето място в класацията на аварийните валути).

Както и да е, в края на предходната година, макар известно намаляване на позициите си, доларът продължи да цари в света на аварийните валути. Общо, като част от интернационалните запаси на страните членки на МВФ, доларовите запаси възлизат на 7,087 милиарда $ Може да се допусна, че множеството от тях са в Китай.

В края на предходната година валутните запаси на Китай възлизат на 3,250 милиарда $ Това е общата стойност на всички валути, включени в запасите. За разлика от по-голямата част от страните членки на МВФ, Китай към момента не разкрива валутния състав на своите запаси. Там това принадлежи към категорията на секретната информация.

Въпреки това, от време на време се появява някаква информация. Така през юли 2019 година Държавната парична администрация на Китай разгласи, че в края на 2014 година активите в щатски долари съставляват 58% от общите запаси на Китай в съпоставяне със 79% през 2005 година (65% през 2014 г.). Ако приемем, че до края на 2021 година този дял е понижен на половина, то в безусловно изражение американската валута възлиза на почти 1,600 милиарда $ (приблизително 23% от всички доларови запаси на страните членки на МВФ).

Повечето от доларовите запаси на Китай са в държавни облигации на Съединени американски щати. Към февруари 2021 година портфейлът на Китай от такива скъпи бумаги, съгласно Министерството на финансите на Съединени американски щати, е 1,054,8 милиарда $.

Останалото е американска валута по сметките на задгранични банки. През последните години Китай внимателно понижава размера на портфейла си от американското министерство на финансите. Така за интервала от февруари предходната година до февруари тази година той понижава с съвсем $50 милиарда

Ако преди няколко години Китай беше главният собственик на скъпи бумаги на американските съкровищници, в този момент към този момент е на второ място след Япония. Япония, Англия, Швейцария, Белгия, Тайван, Каймановите острови и други последователно заменят китайския дял в американските облигации.

Санкционната война на груповия Запад изостри връзките сред Вашингтон и Пекин, който отхвърли дейна поддръжка на Запада в икономическата война против Русия. Пекин схваща, че през днешния ден Съединени американски щати и техните съдружници създават способи за санкционен напън в Русия, които на следващия ден ще бъдат приложени към Китай. И колкото и да маневрира Пекин, той няма да успее да избегне тежката борба с груповия Запад.

И Пекин не може да не приготви интернационалните си запаси за вероятни наказания на Съединени американски щати, като продължи деликатно да понижава портфейла си от американски облигации. Има някаква причина да се счита, че цифрите на интернационалните валутни запаси, които Пекин публично разгласява, са малко надценени.

Тези надценени числа маскират спада на частта от запасите, които са показани в долари по депозитите на задгранични банки. Част от тази доларова валута може да се изразходва за закупуване на злато на международния пазар.

Държавната парична администрация на Китай преди малко заяви, че през март валутните запаси на страната са намалели с 25,8 милиарда $ до 3,188 трилиона $. Може да се допусна, че това понижение е настъпило главно (или даже изключително) заради доларовата съставния елемент на запасите.

Валутните запаси на доста страни обичайно се състоят съвсем извънредно от щатски долари. Саудитска Арабия и редица други страни - членки на ОПЕК могат да послужат като ослепителен образец. Тези страни продават черно злато единствено за щатски долари от съвсем половин век, само че също по този начин се чака да диверсифицират запасите си в други валути в близко бъдеще.

Саудитска Арабия съвсем се контракти с Китай, че ще продава нефт на последния освен за щатски долари, само че и за китайски юани. И когато това се случи, доларовите запаси на Саудитска Арабия ще стартират да се разводняват с китайска валута.

Санкционната война подкопа доверието освен в щатския $, само че и в еврото, английския паунд, японската йена, канадския и австралийски долари, швейцарския франк: в края на краищата груповият Запад е замразил всички тези валути като част на интернационалните запаси. Всички тези валути са станали " токсични ". Може да се чака, че доверието в юана ще се увеличи, както и търсенето на злато – валутен актив в интернационалните запаси, който има цялостен имунитет против наказания.

Обикновено централните банки, които ръководят интернационалните запаси, не вършат гръмки изказвания, че ще трансформират валутната конструкция на запасите. Всичко се прави безшумно. Изключение беше Централната банка на Израел, чиито валутни запаси сега възлизат на $206 милиарда

Bloomberg, цитирайки заместник-председателя на израелската централна банка Андрю Абир, заяви на 20 април, че редица нови валути са добавени към структурата на запасите на Израел, в това число китайски юан, японски, австралийски, канадски валути.

Експертите изясняват това решение на израелските парични управляващи със глобите на Съединени американски щати за заледяване на валутните запаси на Русия. „ Неотдавнашното изземване на по-голямата част от съветските валутни активи като част от антируските наказания може да накара доста страни да преструктурират в допълнение своите запаси “, счита Bloomberg.

До каква степен санкционната война против Русия е повлияла на позицията на щатския $ и другите водещи валути в международните валутни запаси, ще научим обаче, когато се разгласява статистиката на МВФ за първото тримесечие на тази година.

Превод: Европейски Съюз

АКО ВИДИТЕ, ЧЕ СА СЛОЖИЛИ НА НЯКОЯ НАША СТАТИЯ ЗНАК ЗА ФАЛШИВА НОВИНА, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Я ПРОЧЕТЕТЕ! ТЯ Е НАЙ-ДОСТОВЕРНА!!!

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР