През последните два месеца на 2022 година /август и септември/

...
През последните два месеца на 2022 година /август и септември/
Коментари Харесай

ИПБ: Включването на Охранителна полиция в контрола по пътищата е стратегическа грешка

През последните два месеца на 2022 година /август и септември/ жертвите от ПТП са 96 души, като за същия интервал на предходната година те са 94. При ранените от ПТП наклонността да се усилва пътнотранспортния травматизъм е изразена още по-силно, като те са повече за последните два месеца на тази година с 69 тежко ранени лица.  Анализът изследва последните два месеца, с цел да се добие действителна визия за успеваемостта на изключителните дейности от страна на Министерство на вътрешните работи за противопоставяне на неприемливо високия пътнотранспортен травматизъм. В същото време сме очевидци на голям брой публично известни случай на корупция от страна на чиновници на " Охранителна полиция ", оповестиха от Института за пътна сигурност.

" В средата на месец август бяха огласени ограниченията от страна на Министерство на вътрешните работи за противопоставяне на разразилата се преди този момент " война по пътищата ". Една от ограниченията беше да се включат чиновниците от " Охранителна полиция ", близо /14 000 човека/, в контрола и регулирането на придвижването по пътищата. На пръв взор това звучи разумно, че колкото повече чиновници управляват придвижването, толкоз по-малко извършители ще има на пътя. Но както се вижда от статистиката нагоре, жертвите и ранените се усилват макар неведнъж нараствания надзор. Допусната е стратегическа неточност от страна на професионалното управление на Министерство на вътрешните работи, че не са изследвани аргументите за ограничение на " Охранителна полиция " да прави надзор на придвижването по пътищата. Още през 2012 година се установи, че успеваемостта по контрола на придвижването по пътищата е незначителна, само че пък за сметка на това корупцията измежду " Охранителна полиция " се усилва неведнъж. Констатира се, че Министерство на вътрешните работи не разполага с задоволителен потенциал да реализира непрекъснат надзор върху толкоз доста чиновници ", пишат от ИПБ.

" В същото време увеличената корупция на пътя подбужда осъществяването на тежки нарушавания на разпоредбите за придвижване по пътищата. От 2012 година са правени многократни опити чиновниците на " Охранителна полиция " да бъдат включвани в контрола, само че всякога те са приключвали след голям брой корупционни кавги. Това е по този начин, тъй като чиновниците от " Охранителна полиция " не възприемат сигурността на придвижването по пътищата като техен ангажимент. Основните задания, които те извършват са свързани с защитата на публичния ред. Координацията сред обособените служби на Министерство на вътрешните работи при контрола на придвижването не съществува. Изграждането на такава съгласуваност изисква структурни промени ", се споделя в мнение на Института.

Експертите на Института за пътна сигурност оферират на министъра на вътрешните работи да ограничи работата по надзор и контролиране на придвижването по пътищата от страна на " Охранителна полиция ", като те да бъдат употребявани само при използване на широкообхватния способ за надзор.

" Това е потвърден способ, при който е невероятно да се ползват корупционни практики. Покровителството на извършители на Закона за придвижване по пътищата разрушава престижа на цялата полиция и основава условия за разрушение на дисциплината измежду всички останали участници в придвижването ", считат от ИПБ.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР