През последните два месеца България има едни от най-ниските устойчиво

...
През последните два месеца България има едни от най-ниските устойчиво
Коментари Харесай

Стефан Янев за мерките в енергийната сфера: До момента успяваме да запазим относително най-ниските цени в ЕС

През последните два месеца България има едни от най-ниските стабилно цени в границите на Европейски Съюз. На моменти по-ниски цени е имало единствено в Полша. Много пъти сме говорили, че високите цени се дължат на икономическия напредък след ковид, както и на доста стопански фактори, на които не можем да влияем. Това сподели по време на брифинг по отношение на ограниченията, които служебното държавно управление възнамерява в енергийната сфера служебният министър-председател Стефан Янев. В брифинга вземат участие и представители на Енергийната борса и КЕВР.

„ Все отново,благодарение на напъните на държавното управление и всички държавни органи, досега съумяваме да запазим релативно най-ниските цени в Европейски Съюз. Този факт не ни успокоява, търсим вътрешните механизми, по които можем да подобрим координацията и успеваемостта на българската система. В тази посока направихме и поредност от съвещания, на които се обединихме към няколко ограничения, които ще понижат тежестта върху българския бизнес и потребителите на електроенергията”, добави още Стефан Янев.

„ Разработена е скица, взаимно с КЕВР, за обезщетения на бизнес потребителите през идните зимни месеци, в това число първите месеци на новата година. Тези ограничения ще бъдат заложени в Бюджет 2021. Надяваме се, че през ноември новият парламент ще се занимае с тази мярка. От позиция на това, че финансовият запас за тези обезщетения е в страната, механизъм съществува. Единствената специфичност е, че разплащането би трябвало да стане през държавния бюджет”, сподели Стефан Янев.

„ Министерството на енергетиката и БЕФ ще стартират да оферират нови позиции за дълготрайните контракти за пакет, подобаващи за дребни консуматори на електрическа енергия. Така че дребните и междинни предприятия да бъдат подкрепени с по-добър достъп до пазара и на цени, които елементарно могат да договарят. Това е метод и крайните клиенти непосредствено да търгуват на борсата и да не зависят от търговци”, разяснява служебният министър председател.
https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/602253300797600
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР