През последните два дни въоръжените сили на САЩ нанесоха удари

...
През последните два дни въоръжените сили на САЩ нанесоха удари
Коментари Харесай

САЩ са ударили талибаните в Кандахар

През последните два дни въоръжените сили на Съединени американски щати нанесоха удари против бойци от радикалното придвижване " Талибан " в афганистанската провинция Кандахар. Това удостовери представителят на американския боен контингент в Афганистан, полковник от американската войска Сони Легът.

" Американските войски в Афганистан нанесоха въздушни удари през последните 48 часа против талибанските бойци, които нападнаха и маневрираха към афганистанските национални сили за сигурност в регионите Джарай, Спинбулдак и Кандахар ", написа Легът в формалния си акаунт в " Туитър ". Според Легът американските войски " не престават да пазят силите за национална сигурност на Афганистан в сходство със съглашение сред Съединени американски щати и талибаните ".

" Ню Йорк таймс ": Съединени американски щати скрито трансферирали над 1 млн. военни в Афганистан

Войната с талибаните остава приоритет

Талибаните предизвестиха за вероятни интервенции против задграничен боен контингент в Афганистан. Те упрекнаха американската страна в нанасяне на удари по позициите на бойците в нарушаване на авансово постигнатите съглашения. Представителят на талибаните прикани Съединените щати да се съобрази с тях и акцентира, че талибаните " ще подхващат защитни дейности против непознати войски " в Афганистан.

На 29 февруари 2020 година предходното държавно управление на Съединени американски щати, водено от президента Доналд Тръмп, и талибаните подписаха спокойно съглашение в Доха. Съгласно споразуменията Съединени американски щати, техните съдружници и обединението се ангажират да изтеглят всички войски от Афганистан в границите на 14 месеца.
 Войната продължава, в случай че не се изтеглите, предизвестиха талибаните НАТО
Войната продължава, в случай че не се изтеглите, предизвестиха талибаните НАТО

Нашите бойци в никакъв случай няма да се съгласят на удължение

Талибаните от своя страна подсигуряват, че няма да употребяват територията на Афганистан за дейности, които съставляват опасност за сигурността на Съединени американски щати и техните съдружници.

Американската интервенция в Афганистан продължава от октомври 2001 година и се трансформира в най-продължителната задгранична военна акция в американската история. В своя пик през 2010-2013 година броят на западните сили в Афганистан надвиши 150 хиляди души. Основните бойни сили на Съединени американски щати и НАТО бяха изтеглени от Афганистан през 2014 година
 НАТО прикани талибаните да съблюдават уговорките си
НАТО прикани талибаните да съблюдават уговорките си

Алиансът обмисля дали да се изтегли от Афганистан

Настоящата администрация на Съединени американски щати, водена от президента Джо Байдън, преди този момент уточни, че ще вземе по-нататъшни решения за Афганистан, в това число изтеглянето на американските войски , откакто изследва по какъв начин талибаните извършват изискванията на мирното съглашение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР