През последните два дни като че ли нямаше други новини

...
През последните два дни като че ли нямаше други новини
Коментари Харесай

Китай затяга пясъчната примка на шията на Тайван

През последните два дни сякаш нямаше други вести по света, с изключение на визитата на ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати в Тайван. Самолетът на Нанси Пелоси засенчи с крилата си както боевете в Украйна, по този начин и международната финансова и енергийна рецесия. В резултат на това представителят на американския естаблишмънт в действителност посети острова, а Китай се ограничи с поредност от извънредно внезапни политически изказвания.

Този факт породи лавина от тревожни изявления на разнообразни специалисти, които разгласяват стратегическото проваляне на КНР. Акцентът беше подложен извънредно върху военния аспект, а фактът, че става дума за азиатска страна, т.е. за страна с друг нрав, система на власт, политически сюжети и подходи, изцяло изпадна от взор.

Докато всички следиха маневрите и ученията на Военноморски сили на НОАК, Пекин нанесе неосезаем, само че съвършено калибриран и пагубен удар. От 3 август е строго неразрешено да се доставя пясък в Тайван.

За Тайван това е доста по-лошо от директна военна инвазия.

Нека стартираме с най-простото и явно. Въпреки че живеем в XXI век, когато галактическите телескопи вършат висококачествени изображения на галактики на 500 милиона светлинни години от нас, построяването даже на най-простата къща, както преди стотици години, е невероятно без потреблението на пясък. Добавя се към строителни смеси, смесва се с цимент и трошляк и от него се вършат материали за мазилка. Може би за някого сходна възбрана наподобява като смешка и фарс, само че не и за жителите на Тайван, Хонконг и Макао. Китайското посолство в Съединените щати разгласява публична комерсиална статистика, която демонстрира, че 90 % от целия пясък, употребяван в тези райони, идва от континенталната част на Китай.

Само в Тайван строителният пазар беше оценен на 82,1 милиарда $ през 2021 година

Само сухите цифри отразяват неприятно цялостната картина, тук би трябвало да разберете няколко съществени обстоятелството. Тайван е островна страна с повърхност от единствено 36 000 квадратни километра. За съпоставяне: нашата Ярославълска област заема същатаплощ. В същото време в съветския район живеят 1,2 милиона души, а в Тайван - 23 милиона. Естествено, при такова население и дефицит на земя, строителният вектор ще бъде ориентиран нагоре, т.е. се издигат от ден на ден и повече високи здания. Тяхното строителство е невъзможни без съвременни бетонови смеси. Към началото на тази година структурата на строителния пазар на острова беше следната: към 55 % от строителствотое за жилища, а всичко останалое разпределено сред секторите на бизнес парцели в почти равни елементи, както и друга инфраструктура и гориво и уреди на енергийния комплекс. Въвеждането на " пясъчното " ембарго в случай че не срине напълно локалното строителство, то ще го сложи на ръба на оцеляването. Логичното продължение на тези наказания ще бъдат рекордните цени на недвижимите парцели, до момента в който към този момент никоя интернационална организация няма да се заеме да предвижда какъв брой и какъв брой бързо ще скочат разноските.

Разбира се, допустимо е да се открият доставки на гранулиран силициев диоксид, както се назовава елементарният пясък от позиция на химията. Истинската безсърдечна логистика незабавно влиза в деяние, като трансформира елементарния пясък с всяка спомагателна морска миля доставка от ден на ден и повече в злато. Освен това, както демонстрира тазгодишната енергийна рецесия, даже продуктът, който търсите, да е на пазара, това въобще не значи, че той може бързо да бъде закупен и доставен. Други страни също могат да аплайват за това или просто да не е допустимо да се намерят нужния брой съдове от подобаващ вид. Любознателните и заядливи читатели могат да вземем за пример независимо да потърсят какъв брой пъти са се нараснали разноските за наемане на кораби за превоз на ВПГ след налагането на глобите.

Това обаче е единствено върхът на айсберга. Наложените ограничавания имат доста по-голяма разрушителна мощ и са в положение да нокаутират стопанската система на непокорния остров в най-кратки периоди.

Пясъкът, който в света (заедно с чакъла) се добиват годишно към 40 милиарда тона на обща стойност над 70 милиарда $, е в основата на цялата модерна електроника и комплицирани устройства. Разбира се, не се употребява просто пясък от плажа, а неговият кварцов вид, точно от него се вършат чипове, микросхеми, компютри, оптични кабели и хиляди други устройства, които всекидневно изпълват удобното ни всекидневие.

Пясъкът се подлага на особено разчистване, след което се слага в електрическа пещ, загрята до температура от няколко хиляди градуса по Целзий, вследствие на тази процедура след отделянето на кислорода остава 99 % чист силиций. Той е формован в микроскопични цилиндри, които са нарязани на плочи, 60 000 пъти по-тънки от човешки косъм. Именно от тази суровина в последна сметка се основават транзистори (електронни ключове, които управляват потока на електричество) и полупроводници (елементи от силиций и германий, които организират електричество при избрани температури и го блокират при други). През 1959 година американският академик Робърт Нойс измисля по какъв начин да сложи няколко транзистора върху плоча от чист силиций с размерите на нокът. Това беше началото на ерата на електрониката, а самите чипове и микросхеми бързо намаляваха по мярка.

Специално си позволихме да изнесем къса лекция за ролята на пясъка в електронната промишленост, защото Тайван е водещ международен производител на микрочипове за електроника. В края на предходната година тайванските производители заемаха 66% от международния главен пазар. Само за съпоставяне, Южна Корея може да се похвали със единствено 17 %, до момента в който Китай, милиард и половина, се задоволява със скромните осем % от пазара на полупроводници.

За да разберем, че не сме сбъркали, дано се обърнем към листата с най-големите профилни компании.

На трето място е тайванската “Обединена микроелектронна корпорация” с облага за предходната година от 7,7 милиарда $. Второ е заето от южнокорейската “Самсунг”, чиито фабрики са ситуирани в 74 страни по света. И Тайванската компания за произвеждане на полупроводници държи първото място с огромна разлика.Т я предлага над 11 000 продукта на своите клиенти и генерира 45,5 милиарда $ доходи през 2020 година

Прекъсването на веригите за доставки на строителен и кварцов пясък има капацитета да нокаутира освен тайванската стопанска система, само че и цялата световна електронна промишленост, от игрови конзоли до „ мозъците “ на актуалните ракети и изтребители.

Гледането на маневрите на авиационни елементи и групи бойни кораби край крайбрежията на Тайван е извънредно вълнуващо. В същото време всеки, който чете творбите на Сун Дзъ, схваща, че това е просто хубав декор и в случай че седите дълго време на пясъчния си бряг, един ден цялостен остров ще премине около него.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР