През последните дни в село Дивотино цари напрежение. Жителите са

...
През последните дни в село Дивотино цари напрежение. Жителите са
Коментари Харесай

Валери Манов, Мин индъстри ЕООД: Ако участъкът бъде затворен, някой мисли ли за съдбата на 2000-те работници?

През последните дни в село Дивотино царува напрежение. Жителите са гневни поради концесия за рандеман на въглища, дадена от Министерство на енергетиката. Във връзка със сигналите от страна на поданици на обитаемото място за нарушени от минна активност парцели частна благосъстоятелност, се свързахме с шефа на фирмата-концесионер " Мин индъстри " ЕООД инж. Валери Манов.

- Здравейте, инж. Манов. Преминаваме непосредствено на най-важния въпрос. Как ще отговорите на нападките, че минната Ви активност излиза отвън утвърдените от Министерство на енергетиката граници?

- Категорични сме, че нашите работни действия са лимитирани и се правят само и единствено в границите на описаното в концесионния контракт, който е публикуван и одобрен от Министерство на енергетиката. В никакъв случай работата ни не излиза отвън териториите, разказани в него.

- Кога разбрахте за недоволствата от живеещите в Дивотино?

- Нека изясним хронологията на събитията, започващи преди два месеца. В средата на месец февруари в Министерство на енергетиката бе получена тъжба от жителка на село Дивотино, съдържаща изказвания за осъществяване на добивни действия от нашето сдружение наоколо до границите на селото, които биха могли да застрашат целостта на къщите и парцелите на живеещите. Няколко дни по-късно представители на Министерство на енергетиката направиха инспекция на място и формалното им умозаключение беше, че опасенията са напълно неоснователни. Единствено ни бяха направени рекомендации да проведем замери за звук и сеизмика, които осъществихме неотложно и съгласно констативните протоколи взривните работи по никакъв метод не заплашват здравето и живота на хората в Дивотино, както и не се нарушава целостта на постройките. Всички способени институции, в това число кметът на Дивотино и регионалният шеф бяха осведомени с резултатите.

- Обвиняват Ви също по този начин, че не сте търсили притежателите на земите, с цел да сключите съглашения. Има ли истина в това изказване?

- Няма нищо правилно в изказванията, че не е търсена връзка със притежателите на въпросните аграрни земи. Подписали сме контракти с по-голямата част от притежателите, казусът е, че не всички от наследниците и притежателите са откриваеми. Голяма част от тях не живеят в България и не смятат за належащо да се приберат, с цел да уредят тези въпроси. Често даже през арендаторите не можем да се свържем с действителните притежатели.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР