През последните дни Унгария е разтърсена от внезапните оставки на

...
През последните дни Унгария е разтърсена от внезапните оставки на
Коментари Харесай

В беда ли е Орбан и какво следва от знаковите политически оставки в Унгария

През последните дни Унгария е разтърсена от неочакваните оставки на двете най-популярни и сполучливи дами в другояче мощно доминираната от мъже ръководеща партия на Виктор Орбан.

Президентът Каталин Новак и някогашният министър на правораздаването Юдит Варга поеха отговорност за помилването на Ендре К., някогашен заместник-директор на държавно сиропиталище.

Той е бил наказан на затвор за това, че е убеждавал деца да отдръпват показанията си за полово принуждение против шефа на общественото заведение, само че след това попада измежду 25-те души, помилвани при визитата на папа Франциск в Унгария предходната година.

Името на Ендре К. обаче нашумява едвам на 2 февруари, написа в разбор по тематиката BBC.

Въпросът може да сложи в дълбока рецесия цялото държавно управление на страната, за което отбраната на децата и обичайните фамилни полезности е крайъгълен камък в отстояваната политика.

Най-лошото за премиера Орбан и неговата партия Фидес е, че оставката на двете дами провокира лавина от обвинявания за метода, по който той ръководи страната.

Освен това, на фона на засилващите се митинги, Орбан остава лишен от двама свои доста разнообразни, само че значими съдружници, отбелязва още BBC.

Президентът Новак излъчваше имидж на " майка на нацията ", тясно обвързван с известната политика за поощряване на двойките да имат повече деца.

Тя демонстрираше по-всеобхватен и по-малко нападателен жанр от министър-председателя в своята значително алегорична роля на държавен глава.

Далеч по-консервативната и последна Юдит Варга имаше ролята да поведе ръководещата партия в борба против " брюкселските бюрократи " на европейските избори през юни. След подаването на оставката си обаче, тя разгласи, че изцяло ще се отдръпна от политическия и публичния живот на страната.

Други две основни фигури в Унгария също са обект на офанзиви - ръководителят на връзките на Орбан Антал Роган, който дава отговор и за тайните служби, и Золтан Балог, протестантски свещеник и персонален консултант на премиера. Според слуховете, точно той е лобирал за помилването на Ендре К., само че той изрично отхвърля това изказване.

Минути след оставката на Юдит Варга, някогашният ѝ брачен партньор и авторитетен вътрешен кадър на Фидес – Петер Магяр, съобщи:

" Не желая да бъда нито минута повече част от система, в която същинските виновници се крият зад женски поли. Дълго време имах вяра в един блян, в една национална, суверенна, гражданска Унгария.

През последните няколко години и изключително през днешния ден обаче осъзнах, че всичко това в действителност е единствено политически артикул, захаросано покритие, което служи единствено за две цели: да се прикрие работата на фабриката за власт и да се придобие голямо благосъстояние ".

От тогава насам той разгласява ежедневно нови рецензии към държавни фигури във Фейсбук.

На този декор, опозицията се възползва от обстановката и внесе претенции за следствие на метода, по който опрощение някогашният зам.-директор на сиропиталището.

Реакцията на държавното управление и на проправителствените медии беше гневна.

" Не отговаряме на обезверените опити на хора в безнадеждна обстановка ", настоя представителят на Орбан Берталан Хаваси.

" Трябва да демонстрираме силата си, тъй като глутницата хиени, тези изцяло аморални, лъжливи копелета... в този момент усещат миризмата на кръв, тъй като считат, че моментът е настъпил ", написа Жолт Байер във водещия държавен ежедневник Magyar Nemzet.

Нещо повече – той предложи проява на мощ от страна на поддръжниците на държавното управление на 15 март - народен празник на Унгария.

Друг коментатор, Жолт Йеженски, насочи рецензиите си в държавния таблоид Pesti Sracok.

" Онези, които афишират Юдит Варга за съдружник на педофилите, които с пяна на уста желаят главата ѝ, са същата гнусна, сатанинска навалица, която е желала гибелта на Христос от Пилат Понтийски. Тези мръсници, плъхпве от канала, не са се трансформирали от 2000 години. "

От страна на самия Орбан е налице строго безмълвие. Поне към този момент.

Несъмнено, това е най-голямото предизвикателство за 14-годишното ръководство на Фидес, а въпреки че оставките на високопоставени лица към момента не са уязвили съществено властта, нанасят обществено леке върху репутацията на държавното управление.

За петък (16 февруари) е плануван митинг против Орбан, само че се чака министър-председателят да отговори обществено в събота, когато би трябвало да произнесе годишната си тирада пред нацията, добавя BBC.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР