През последните дни ставаме свидетели на отчаян опит от страна

...
През последните дни ставаме свидетели на отчаян опит от страна
Коментари Харесай

Атракционната зона до Морска гара и Пристанище Варна могат да се развиват успешно без да си пречат

През последните дни ставаме очевидци на обезверен опит от страна на ГЕРБ - Варна да опълчват развиването на атракционната зона до Морска гара с ползите на Пристанище Варна. Това е много необичайно деяние по доста аргументи, само че най-важните измежду тях са следните:

1) Атракционната зона е реалност - тя се употребява от хиляди варненци и посетители на града; също така дава целогодишно прехранване на забележителен брой фрагменти от туризма и ресторантьорството;

2) До момента никой не е оспорвал обособяването на пространството и дефакто промененото му предопределение от такова за пристанищни цели в зона с отворен публичен достъп;

3) Пристанище Варна продължава да има свободен потенциал за товаро-разтоварни работи и въобще не съумява да експлоатира мощностите, с които разполага. Т.е. тук не може да става дума за нарушени ползи на морската промишленост.

Всъщност, от 8 години сме очевидци на стесняване на товаро-потока през Варна и този проблем изисква съответни и незабавни дейности. През 2014-та година варненският порт беше преместен от Пристанище Бургас по мярка на товарите и оттогава се намира в стръмна серпантина на загуба на пазарен дял, който се усвоява сполучливо от няколко частни терминала.

Стигна се до парадокса корабите с жито да се товарят на дребните частни пристанища и да се вкарват в Пристанище Варна само, с цел да се дотоварят, защото кейовите места на държавния порт са с по-дълбоко прегазване.

На този декор Пристанище Бургас се развива много сполучливо и от това градът и целият морски отрасъл само печелят. Избраният модел там е чрез концесиониране на забележителна част от кейовите места и явно нещата се случват. Аз също поддържам концесионирането като метод, само че по-скоро по модела на Пристанище Констанца, където 110 кейови места са отдадени на 75 обособени концесионера.

Големият брой коцесионери е гаранция за конкуренция сред дейни оператори, които имат интерес от натоварен товаропоток

Относно Пристанище Варна обект на концесия могат да бъдат също и непостроените, само че проектирани кейови места на Пристанище Варна-Запад. Подобен метод би подкрепил бъдещата, само че още неслучила се индустриална зона, която следва да бъде построена в непосредствена непосредственост. Всички планове обаче минават наложително през:

Изготвяне на общоприет проект на Пристанища Варна-Изток и Варна-Запад
Независимо дали кейовите места ще се оперират от държавниили частни оператори, Пристанище Варна е част от цяла система транспортни връзки и промишленост, в която би трябвало да се влага рационално, огромно и с обсег, а не на парче. Само по този начин може да се надскочи стадият от пристанище с местна функционалност към огромен директен порт, обвързван с автомагистрали и индустриални зони, какъвто е образецът с Констанца.

Варна-Изток
На Пристанище Варна-Изток, директно след атракционната зона, се намират най-дълбоководните кейове - 7,8 и 9, където могат да се товарят безпроблемно огромни кораби до размера на supramax и прегазване 13.5 м. След драгиране на дъното дълбочината може да се усили до 14.5 м, без да се постанова подсилване на кейовите стени и по този начин да влизат кораби до размера на Panamax - 75.000 бруто указател тона. Това, което би трябвало да се направи, е:

Да се построи съвременен зърнен терминал и силози за бързо и чисто товарене
Наличната инфраструктура и връзка с жп-линиите разрешава да се спре извозването на зърното с камиони и да се ограничи влизането им в града. Така ще можем да притеглим зърнените търговци да изнасят от пристанище Варна-Изток вместо от Констанца. Идеята въобще не е нова, само че досега не са направени никакви действия за нейната реализация.

Атракционна зона
Чистият и съвременен зърнен терминал не е в спор с атракционната зона. Двете могат да съществуват и да се развиват в съседство без да си пречат. Атракционната зона реализира по този начин нужната връзка сред морето и остарялата част на Варна - Гръцката махала, дребните и огромни римски терми и центъра на града.

Развитието и ръководството на тази територия е от основно значение за Варна. Недопустимо е локалната общественост да е безразличен очевидец без право на глас при общото обмисляне на зоната.

Абсурдно е съществуването на автомивки, лунапарк и хипермаркет на първа линия в Морската столица
Затова внесох предложение в общината тази зона да бъде безплатно дадена за ръководство (без прекачване на собствеността) на Варна. Само по този начин, посредством общинския съвет, варненци ще могат да вземат участие в решенията за това по какъв начин зоната да бъде развивана.

Там прилича да има както заведения за хранене и питейни заведения, по този начин и озеленяване, кътове за отдих, места за спорт и културни мероприятия. Пред заведенията може да се обособи яхтена марина, което подхожда на една морска столица. Така са създали в Гърция, Турция, Хърватия и доста други европейски морски страни.

Варна-Запад
Варна-Запад е пристанището, което има максимален капацитет за развиване.

За да се измести тежката логистика по-далече от градските зони, най-логичното е построяването на нови терминали и развиването на съществуващите в езерото, където промишлеността е съсредоточена в региона на Белослав и Девня.

Там газенето разрешава да влизат кораби до 45.000 тона. В композиция с интермодален възел към гара Разделна, сконтейнерен терминал и подобен за насипни товари, свързани посредством жп линии и автомагистралите „ Хемус ” и „ Черно море ”, това може да се трансформира в главен промишлен център, обслужващ цяла Северна България и пренасочващ товари към Централна Европа.

Оставам оптимист за развиването на Варна като град на туризъм и морска промишленост, които работят в унисон и естетика, по образеца на доста други европейски страни и някои наши съседки. Време е за градивно отношение и хрумвания, които се трансформират в действителност.

Парламентарни избори 2023

Купуването и продаването на гласове е престъпление
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР