През последните дни и седмици държавите от Западна Европа и

...
През последните дни и седмици държавите от Западна Европа и
Коментари Харесай

Доставките на оръжия за Украйна може да пропукат западната солидарност

През последните дни и седмици страните от Западна Европа и Северна Америка показват невиждана политическа взаимност с Украйна, край чиято граница Русия е струпала 100-хилядна войска в оптималната степен на бойна подготвеност, настоявайки НАТО да спре разширението си един път вечно и да не разполага съюзнически сили по своя източен фланг. По всичко проличава обаче, че обстановката не е аналогична, когато става дума за практическата военна помощ, с цел да може Киев да се отбрани при положение на масирано въоръжено навлизане на своя територия. Докато страни като Съединени американски щати, Англия и Канада непосредствено дадоха обещание доставки на отбранителни оръжейни системи и изпращането на военни инструктори, които да образоват украинската войска, не по този начин стои въпросът с други водещи натовкси страни като да вземем за пример Германия, която продължава да не откликва на молбите на Киев в тази сфера.

Най-видимият жест на военна помощ за Украйна, която не попада под отбраната на прословутия член 5 на НАТО за взаимна отбрана, идва от Съединени американски щати. Вашингтон от месеци насам доставя въоръжените сили на Киев с прословутите самонасочващи се противотанкови ракети Javelin. Специфичното при тях е, че се изстрелват от нараменни установки, които ги прави извънредно мобилни и комфортни за набези от засада против напредващата противникова бронирана техника. Освен с тях, в очакване на вероятно нахлуване Украйна редовно се запасява с месния аналог на Javelin, наименуван " Стругня-П ". Въпросните ракети също са самонасочващи се и имат сходни параметри на щатските, само че с тази разлика, че са доста по-евтини и при потребност украинските военни предприятия бързо могат да произведат хиляди бройки от тях. Предполага се също по този начин, че Съединени американски щати ще дават на Украйна и нараменни зенитни ракети от вида Stinger, с помощта на чиито по-стари версии афганистанските муджахидини съумяха да извърнат хода на войната против окупационните сили на Съюз на съветските социалистически републики през 80-те години на предишния век.

Във вторник също по този начин военният министър на Англия Бен Уолъс заявява, че страната му е подготвена да даде на Киев още противотанкови ракети за самозащита против вероятно съветско нахлуване. Освен това в страната ще бъде командирован дребен екип английски военни, които ще образоват локалните бойци да боравят с новите бойни системи. " Украйна има цялостното право да пази границите си и новият пакет от военни помощи ще усили нейните качества да го прави ", разгласи Уолъс пред Народното събрание на страната. Той добави, че първата пратка към този момент е била изпратена в понеделник, само че не посочи за какъв вид ракети става дума. Готовност за даване на помощ по линия на отбранителните оръжейни системи са декларирали също по този начин и други страни като Франция и Литва.

" Нека бъде ясно: тази поддръжка включва чисто отбранителни оръжия с дребна далекобойност; няма стратегически оръжия, които да заплашват Русия ", посочи английският боен министър. Според него всяко съветско навлизане ще бъде обсъждано като " окупация ", която " може да докара до големи човешки жертви от двете страни ". Според западните разузнавания през последните седмици Кремъл приготвя интензивно мероприятие, което да послужи като предлог за навлизане - обвинявания, които Кремъл шумно отхвърля. Посланикът на Украйна във Англия Вадим Пристайко благодари за решението в родината му да бъдат изпратени английски оръжия и бойци, само че разяснява, че по-големият проблем е, че страната не е член на НАТО и не е предпазена по линия на груповата защита.
Реклама
Паралелно с решението на Лондон стана ясно, че Канада се готви да изпрати в Украйна екип от своите специфични елементи. Местният ефирен канал Global News цитира всекидневен източник от армията на страната, съгласно който група командоси ще бъде командирована, с цел да подкрепя украинското държавно управление и при потребност да провежда евакуацията на канадския дипломатически личен състав, в случай че се стигне до пълномащабна инвазия. Говорител на Канадските сили за специфични интервенции е отказал да удостовери информацията, само че е коментирал, че страната от време на време подкрепя украинските сили за сигурност от 2020 година насам като обезпечава " инструктори, тренировки и експертиза във връзка с водачеството ". Неофициалната информация по тематиката изтече, откакто канадският външен министър Мелъни Джой се срещна с украинския министър председател Денис Шмигал в Киев в понеделник, като съществена тематика е възпирането на " нападателните дейности на Русия ".

Не толкоз солидарна във военната сфера обаче е Германия. За момента страната отхвърля да промени своята политика да не обезпечава за Украйна даже отбранително въоръжение, стана ясно след визитата на новия външен министър на страна Аналена Бербок в Киев в понеделник. " Германското министерство на външните работи неотдавна обясни по време на посещаване във Вашингтон, че позицията на федералното държавно управление във връзка с контрола на въоръженията остава рестриктивна ", разяснява представителят на ведомството Андреа Сасе. Вместо това Германия е декларирала подготвеност да подкрепи Украйна по други способи като да вземем за пример лекуване на ранени военнослужещи, помощ при създаване на военни лечебни заведения и доставка на здравно съоръжение. По неофициална информация новата администрация в Берлин е била извънредно недоволна и по отношение на опитите военна помощ за Украйна да бъде предоставяна и посредством многонационалните организации към НАТО.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Момчил Милев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР