През последните дни една от водещите новини в сръбските медии

...
През последните дни една от водещите новини в сръбските медии
Коментари Харесай

Сърбия ли е световният шампион по привличане на чуждестранни инвестиции?

През последните дни една от водещите вести в сръбските медии е, че западната ни съседка е преди всичко в света по привличане на директни задгранични вложения по отношение на размера на локалната стопанска система. Като такава тя беше посочена в ранглиста на fDi Intelligence, която е част от Financial Times.

Отзвукът в обществените мрежи и мненията на сръбските управляващи по тази тематика не закъсняха. Сръбският министър-председател Ана Брнабич уточни пред Tanjug: " Решението уважавания Financial Times да разгласи Сърбия за международен първенец по привличане на директни задгранични вложения за повторно от три години е резултат от извършените промени. ".

Президентът Александър Вучич от своя страна съобщи, че класацията приказва за това, че интернационалните компании гледат към Сърбия и изследват изискванията за вложения там.

" Сега имаме удостоверение от най-уважавания вестник в света, което значи, не няма сериозна международна или европейска компания, която не би проучила опциите в страната, какви дотации обезпечава държавното управление, каква поддръжка оказва то и в какво положение е работната мощ ", разяснява президентът пред RTS.

По неговите думи през миналата година в Сърбия са вложени 3,6 милиарда евро, а през 2019 година се чака те да бъдат още повече.

И макар всички тези позитивни мнения от страна на властта в съседката ни, доста анализатори започнаха да си задават въпроса до каква степен класацията отразява действителната обстановка в страната. По тематиката разбор вършат и от онлайн платформата BalkanInsight.

Какво отразява класацията?

" Въпреки че сръбските медии и представители на властта се базират на така наречен Greenfield FDI Performance Index 2019, който се изготвя непосредствено от Financial Times, информацията действително идва от различен източник, който също е част от групата - fDi Intelligence, която е консултантска компания, работеща с организации за поощряване на вложенията, организации за икономическо развиване и други държавни органи ", показват от медията.

Въпросният годишен отчет за задграничните вложения е оповестен точно на платформата на fDi Intelligence, а не във Financial Times.

Каква е употребяваната методология?

В класацията се изследват така наречен вложения на зелено като част от директните задгранични вложения. Последните се разделят на три типа - инвестиции на зелено, инвестиции във към този момент съществуващи локални компании или такива в обединение и придобиване.

Данните за тях са взети от подразделението за търговия и икономическо развиване на Организация на обединените нации UNCTAD и отразява единствено вложенията на зелено, които отразяват стартирането на активност на дадана компания на нов задграничен пазар. Тези инвестиции се употребяват за построяването на индустриални бази или офиси.

Анализът на fDi Intelligence отразява, че Сърбия е съумяла да притегли близо 12 пъти повече вложения на зелено спрямо тези, които биха отговаряли на размера на стопанската система ѝ. Страната заема първото място в класацията за първи път през 2016 година, а година по-късно е втора.

Общо броят на плановете, свързани с инвестиции на зелено в Сърбия, са били 77 през 2016 година, 81 през 2017 и 107 през 2018 година.

За съпоставяне в същата ранглиста България е на 17-то място в света преди Обединените арабски емирства, Унгария, Румъния, Ирландия и Полша.

Какво демонстрират резултатите от други проучвания?

" Данните, оповестени от други интернационалните организации, също би трябвало да се имат поради, когато се прави съпоставяне на Сърбия с други страни в района ", показват от BalkanInsight.

Според данни на UNCTAD към Организация на обединените нации от 2018 година финансовият поток към Сърбия е повишен с 44% до 4,1 милиарда $, което я слага на второ място по привлечени директни задгранични вложения измежду разрастващите се стопански системи.

" Икономиката на Събрия е най-голямата в субрегиона (бел.ред. тук би трябвало да се имат поради Западните Балкани) и е относително диверсифицирана. Стратегическото местонахождение на страната я прави подобаваща за инвестиции в региона на логистиката - образец е тази на Vinci Airports в белградското летище " Никола Тесла ". Природните ѝ запаси притеглят други компании, като китайската Zijin Mining Group, която закупи един от огромните производители на мед ", показват от UNCTAD в собствен разбор.

Разбира се, би трябвало да се имат поради и другите изследвания, в които Сърбия е включена

В класацията на Световната банка Doing Business страната се класира на 48-мо място преди Черна гора и Хърватия, само че след Косово. За съпоставяне в изданието за 2018 година България е на 59-та позиция.

Forbes пък прави своето Best Countries for Business, като през предходната година в него Сърбия е 56-та или четири места под Хърватия. В него пък България е с 10 места преди съседката си на 46-то място.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР