През последните дни е регистрирана повишена заболеваемост от COVID-19 в

...
През последните дни е регистрирана повишена заболеваемост от COVID-19 в
Коментари Харесай

COVID-19 влезе и в Дома за стари хора в село Попица, сред заразените са медицинска сестра и санитарка

През последните дни е записана нараснала заболеваемост от COVID-19 в община Бяла Слатина. Епидемиологичната конюнктура там се усложнява, като този път вълната не подмина и Дома за остарели хора в село Попица. В профилираната институция с потенциал 60 места с позитивни PSR проби са 17 домуващи, една здравна сестра и една санитарка.
От началото на месец март до този миг, домуващите и личният състав съумяха чрез взетите защитни ограничения да избегнат заразяването. В продължение на тези няколко месеца превантивните ограничения включваха:
- обезпечаване на физическа отдалеченост сред личен състав и домуващи.
- режим на хранене, отмора, занимания и дейности- храненето се реализира в две зали по скица по двама души на отдалеченост. Между масите има огромно разстояние. Потребителите имат опция за отмора и разходки без да има скупчване. Заниманията и дейностите по ползи се организират на дребни групи по график и на огромно разстояние един от различен.
- персонална хигиена, хигиена на пространствата и стерилизация на ръце и повърхности- съблюдаване на прецизна персонална хигиена, постоянно миене на ръцете с топла вода и сапун или потребление на дезинфектанти на спиртна основа. Всички чиновници и домуващи употребяват в постройката аварийни обувки, чехли или калцуни, с които не излизат на открито. Служителите работят с персонални защитни средства, подсигурени от обществената услуга. Сградата се дезинфекцира четири пъти на ден по открит ред, като това се отразява в чек лист за деня. Дезинфекцират се и пейките в парковата зона. Проветряват се всички пространства на всеки 2 часа.
- вярно слагане и събаряне на персонални защитни средства- извършени са разяснителни беседи и са разлепени на видни места брошури за признаци при CОVID -19, правила за слагане и събаряне на персоналните защитни средства. Проведен е ексклузивен инструктаж на личния състав от шефа за вярна хигиена на ръцете и вярно слагане и събаряне на персоналните защитни средства.
- верен етикет на кихане и кашляне- старшата здравна сестра организира къса сказка един път седмично както с домуващите, по този начин и един път седмично с личния състав по тематика предотвратяване от инфекции и Covid-19. Дежурният личен състав (мед. сестра и обществени асистенти) наблюдават, предизвикват и подкрепят домуващите за вярна и честа хигиена на ръцете, с топла вода и сапун, потребление на салфетки при кихане и кашляне както и съблюдават за съблюдаване на физическата отдалеченост
- обезпечаване на непрекъснато топла вода, течни сапуни, еднократни кърпи и дезинфектанти за ръце и повърхности, задоволителен брой съдове за боклуци.
- всекидневно се следи здравословното положение на потребителите. Сутрин /7 ч./ дежурната здравна сестра мери температурата на потребителите и при потребност в 16 ч. Постоянно следи за други признаци като кашляне, кихане, главоболие, липса на подушване и усет и други. Личният доктор посещава потребителите 2 пъти седмично.
- осъществяване на скрининг на положението на служителите- премерване на температурата на всеки чиновник при идване на работа от дежурната здравна сестра и недопускане на чиновник с прояви на остро респираторно заболяване.
- чиновниците работят по график.
- чиновниците контактуват с външни лица в обществената услуга при последна нужда и при неспособност контактът да бъде сбъднат по телефон, мейл и други
В услугата през предходните месеци не са настанявани нови консуматори като се изключи едно лице. Свижданията са били лимитирани до най-малко след преценка на шефа на дома и при съблюдаване на противоепидемичните ограничения и инструкции на виновните институции.
В отговор на създалата се спешна обстановка Общинският щаб за битка с грипа и острите респираторни болести се събра на изключително съвещание и съобразайки се с условията на Регионалната здравна ревизия взе следните решения.
- Домуващите и личният състав на Дом за остарели хора с. Попица се слага под карантина. Персоналът се карантира на две места- в Дома за остарели хора и на адресите си, на които живеят. За напредването им наложително се обезпечава длъжностен превоз и се съблюдават прецизно изискванията на карантината. График на промените да се показа в общината и полицията за инспекции.
- Домуващите, взависимост от това дали са с позитивни PSR проби, контактни или здрави да бъдат разграничени на три групи и настанени в трите къщи на Дома. Домуващите с позитивен тест с недоволства, даже и по- леки, да се хоспитализират. На всички останали домуващи да продължи да се обезпечава 24- часово здравно обслужване и всекидневен филтър. При поява на признаци да се изолират неотложно.
- При позитивни проби на хора от личния състав се изолират или в домашни условия или при позитивните домуващи.
- В рамките на днешния ден да бъде направена организация за работа, пране, разчистване, хранене.
- След 5 до 7 дни да се направи проучване на личния състав и домуващите, които все още са с негативни резултати.
- Да се организира инструктаж за носене на персонални защитни средства и хигиена на ръцете- и за личен състав и за потребителите.
- След уединяване на позитивните да се извърши стерилизация на пространствата, в които са били.
- Да се извърши щателна стерилизация на цялата постройка.
- Ежедневно да се изпраща в РЗИ и в общината сведение за подхванатите дейности и положението на пациенти и личен състав.
За подкрепяне активността на личния състав, обезпечаване на допустимо най- висока степен на неговата отбрана и навреме превъзмогване на болестта Общината в лицето на кмета – инж. Иво Цветков обезпечи:
- персонален защитен костюм за всяко лице от личния състав, както и в допълнение ръкавици, маски, шлемове и дезинфектанти.
- 50 комплекта постелъчно долни дрехи.
- поръчана е профилирана техника (озонатор) за стерилизация за защитни дрехи, постелъчно долни дрехи, кърпи. Поръчани са и нови матраци.
- за обезпечаване на по- добра хигиена са поръчани и нови матраци и протектори за леглата.
Кметът на общината се ангажира и с обезпечаване на в допълнение месечно
заплащане в размер на 1000 лева за всички лица от личния състав, които по някакъв метод имат досег до консуматори с позитивен резултат от PSR –тестовете.
Към момента ситуацията в Дома е спокойна, няма пациенти с изразени признаци. В идващите дни за по- положителната и безвредна организация на работа ще възникне нужда от медицински личен състав.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР